open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Let otkazan tik pred polijetanje nakon što je putnik primijetio da nedostaju šarafi na krilu aviona
Let kompanije Virgin Atlantic za New York otkazan je samo nekoliko trenutaka prije polijetanja kada je uznemireni putnik rekao da je uočio da na krilu aviona nedostaje nekoliko šarafa.
25.01.2024. u 08:08
get url
text
Problem na krilu aviona
Problem na krilu aviona

Britanski putnik Phil Hardy, 41, bio je na letu VS127 na aerodromu Manchester u Velikoj Britaniji 15. januara kada je primijetio četiri nestale spojnice i odlučio je upozoriti osoblje, piše NY Post.

Inženjeri su odmah pozvani da izvrše provjere na avionu, rekao je predstavnik Virgin Atlantica.

Na snimku koji je snimio Hardy vidi se jedan od inženjera kako se penje na krilo aviona prije nego što je šarafcigerom popravio neke od pričvršćivača.

Hardy je za Kennedy News and Media rekao da ga je osoblje aviokompanije više puta uvjeravalo da nema sigurnosnih problema s krilom, ali je njegov strah bio pojačan s obzirom na to da je nedavno avionu Alaska Airlinesa tokom leta otpao dio trupa i vrata.

VEZANI TEKST - Putnički avion prinudno sletio, putnik kaže da je tokom leta otpao prozor

Uprkos uvjeravanju osoblja, let za JFK je na kraju otkazan, navodi Unilad.

Predstavnik Virgina je rekao da je let na kraju bio obustavljen kako bi se "omogućilo vrijeme za dodatne provjere tehničkog održavanja iz predostrožnosti, što je našem timu omogućilo maksimalno vrijeme da završi svoje inspekcije".

- Sigurnost naših kupaca i posade je uvijek naš glavni prioritet i to ni u jednom trenutku nije ugroženo - rekao je predstavnik u izjavi, dodavši da uvijek rade "znatno iznad industrijskih sigurnosnih standarda i avion je sada ponovo u upotrebi".

Neil Firth, Airbusov lokalni glavni inženjer krila za A330, kazao je da je ploča (kojoj su nedostajali šarafi) sekundarna struktura koja se koristi za poboljšanje aerodinamike aviona.

- Svaka od ovih ploča ima 119 zatvarača, tako da nije bilo uticaja na strukturni integritet ili nosivost krila, a letjelica je bila sigurna za rad. Iz predostrožnosti, letjelica je podvrgnuta dodatnoj provjeri održavanja, a pričvršćivači su zamijenjeni - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.