open-navfaktor-logo
search
Vratio se iz Njemačke
Kritičar Putina: Policija privela Navalnog odmah nakon slijetanja u Moskvu, ostaje u pritvoru do 29. januara
Aleksej Navalni, jedan od najvećih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, vratio se avionom iz Berlina u Moskvu i odmah ga je po slijetanju privela policija. 
17.01.2021. u 18:59
get url
text

Kako javljaju svjeski mediji, avion u kojem je bio lider ruske opozicije nije sletio kao što je bilo predviđeno na aerodrom Vnukovo, već je preusmjeren na 55 kilometara udaljeni Šeremetjevo. Mediji također javljaju da je na Vnukovu uhapšeno desetak pristalica Navalnog. 

- Ne bojim se hapšenja, nisam učinio ništa protivzakonito. Izvinjavam se  svim ostalim putnicima u avionu zbog neugodnosti koje su doživjeli zbog meteža koji se stvorio oko mene - poručio je kratko pri slijetanju Navalni koji je zaustavljen na graničnoj kontroli.

Njegova supruga Julija nije privedena. Prema pisanju CNN-a, Navalni će biti u pritvoru do saslušanja pred sudom koje je zakazano za 29. januar. Ruski sigurnosni zvaničnici ranije su saopćili da privesti Navalnog čim dođe u Rusiju zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

Podsjetimo, kritičar Kremlja Navalni otrovan je u augustu prošle godine bocom vode u svojoj hotelskoj sobi u sibirskom gradu Tomsku. Nakon toga je avionom prebačen u Berlin na liječenje. Njemački liječnici utvrdili su da je Navalni bio otrovan neurotoksinom Novičok. Rusija je na to odgovorila da nema dokaza da je otrovan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.