open-navfaktor-logo
search
Istraga u toku
Kremlj kaže da je pad Prigožinovog aviona možda uzrokovan namjerno
Kremlj je u srijedu saopćio da istraga o avionskoj nesreći u kojoj je ubijen šef plaćenika Jevgenij Prigožin uključuje mogućnost da je izazvana namjerno, što je prvo eksplicitno priznanje da je on možda ubijen, javio je Reuters.
30.08.2023. u 13:07
get url
text

- Očigledno je da se razmatraju različite verzije, uključujući i verziju - znate o čemu govorimo - recimo, namjerni zločin - rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Pričekajmo rezultate naše ruske istrage - dodao je.

Privatni avion Embraer kojim je Prigožin putovao u Sankt Peterburg iz Moskve srušio se sjeverno od Moskve pri čemu je poginulo svih 10 ljudi u avionu 23. augusta, uključujući još dvije visoke ličnosti Wagnera, njegova četiri tjelohranitelja i tročlanu posadu.

Uzrok je još uvijek nejasan, ali seljani u blizini mjesta događaja rekli su Reutersu da su čuli prasak, a zatim vidjeli da je mlaznjak pao na zemlju.

Avion se srušio tačno dva mjeseca nakon što je Prigožin preuzeo kontrolu nad južnim gradom Rostovom krajem juna, što je bio uvod u pobunu koja je uzdrmala temelje Rusije predsjednika Vladimira Putina.

Rusija je obavijestila brazilski organ za istraživanje aviona da neće istraživati ​​pad aviona Embraer (EMBR3.SA) brazilske proizvodnje prema međunarodnim pravilima "u ovom trenutku", saopćila je brazilska agencija Reutersu.

Upitan o tom izveštaju, Peskov je rekao: "Prije svega, istraga je u toku, time se bavi Istražni komitet."

- U ovom slučaju ne može biti govora ni o kakvom međunarodnom aspektu - dodao je Peskov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.