open-navfaktor-logo
search
"Treba biti oprezan"
Košarac: Nisam još zvanično informisan o ukidanju kosovskih taksi
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac komentirao je danas informaciju o ukidanju kosovskih taksi na robe iz BiH.
01.04.2020. u 14:23
get url
text

- Informisan sam o odluci privremenih institucija Kosova da takse na robe iz BiH i Srbije budu ukinute, no o tome još nemam zvanično obavještenje, niti stav Sekretarijata CEFTA-e - kazao je Košarac.

Dodao je kako "misli da treba biti vrlo oprezan imajući u vidu mogućnost uvođenja mjera reciprociteta i organičenog roka važenja odluke o ukidanju taksi od strane privremenih institucija Kosova. Bilo bi poželjno da nema uslovljavanja u tom procesu".

- Želim naglasiti da bi ukidanje jednostrano uvedenih taksi pozitivno uticalo na spoljnotrgovinsku razmjenu i nadam se da će privrednici iz BiH biti adaptirani za nastavak poslovne saradnje sa firmama na Kosovu. Sasvim je jasno da je Priština uvođenjem taksi grubo prekršila CEFTA sporazum. Zbog toga ćemo u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om insistirati na dodatnom protokolu 7 za rješavanje sporova između CEFTA strana - kazao je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.