open-navfaktor-logo
search
Dobijala prijetnje
Kineska doktorica pobjegla u SAD: Kina je napravila koronu u vojnoj laboratoriji, WHO zataškala sve
Kineska doktorica Li-Meng Yan, koja je pobjegla iz domovine jer je, kako tvrdi, dobijala prijetnje, iznijela je optužbe da je koronavirus nastao u vojnoj laboratoriji, te da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od ranije skrivala da je riječ o napravljenoj infekciji.
17.08.2020. u 21:46
get url
text

Li-Meng Yan, čiji su porodica i prijatelji bili ispitivani i navodno im je prijećeno od strane članova Komunističke partije, postala je uzbunjivač pošto je prebjegla u Sjedinjene Američke Države.

Ona je otkrila da je virus namjerno napravljen u jednoj od laboratorija prilikom eksperimenta sa koronavirusima na slijepim miševima, ali je Kina demantovala njene tvrdnje.

Radila je kao virolog prošlog decembra na Univerzitetu u Hong Kongu u laboratoriji za javno zdravlje, koja je ujedno i centar WHO-a za proučavanje infektivnih bolesti. Njen pretpostavljeni, profesor Leo Poon, zamolio ju je da istraži misteriozno žarište virusa jako sličnom SARS-u u kineskom gradu Wuhan, iz kog je krenula pandemija koronavirusa.

Profesor Poon je, inače bio jedan od naučnika koji je svojevremeno 2003. godine učestvovao u otkrivanju genoma virusa SARS.

Kako piše Daily Mail, ono šta je otkrila dr Yan zvanični Peking je ignorisao i zataškao. Ona je navodno još u januaru znala da su se pojavila žarišta u Wuhanu, gdje je došlo do prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka među porodicama.

Također, znala je da u tom gradu postoji veći broj zaraženih nego što su to zvanični podaci govorili.

- Nisu željeli javnu diskusiju, samo su govorili ljudima da ne brinu - ispričala je Yan za Fox news i kazala da je bila laž da je virus krenuo sa pijace u Wuhanu.

Kako kaže, dr. Yan nije bila jedini medicinski radnik koji je želio da javnosti predoči istinu o koronavirusu. Osam doktora uhapšeno je 23. januara zbog upozorenja o koronavirusu koje su dijelili na društvenim mrežama, navodeći da "šire neistine".

Zatim je jedan od uzbunjivača, dr. Li Wenliang preminuo 7. februara.

Dr. Yan je shvatila da nešto mora da učini pošto je počelo globalno širenje koronavirusa, odnosno žarišta u Lombardiji, Italiji, kao i na kruzeru Diamond Princess koji je tada pristao u luku u japanskom gradu Jokohama. Zatim je virus "buknuo" u Sjevernoj Koreji, Iranu, Bliskom istoku itd.

Kako je počeo da raste broj mrtvih, ona je shvatila da je imala znanje o ovom virusu, te da navodno njena država pokušava sve da zataška. Kako navode strani mediji, doktorima je rečeno da daju dijagnozu za pacijente koji su samo povezani sa pijacom u Wuhanu.

- Shvatila sam da je ovo uzbuna za cijeli svijet. Nisam mogla više da šutim - ispričala je ona za američku TV mrežu.

Kako kaže, u više navrata pokušala je da prijavi svoja otkrića, a jedan od nadređenih joj je rekao da "šuti i bude oprezna".

Užasnuta činjenicom da ima informaciju koja bi mogla da spasi živote, 36-godišnja doktorica odlučila je da pobjegne u Sjedinjene Američke Države. Bila je to teška odluka, jer je udata, ali i kćerka jedinica oca inženjera i majke učiteljice.

Znala je da ako ode da nikada više neće moći da vidi svoju porodicu, te da će, kako tvrdi, možda da ih kazne zbog njenog bjekstva i državne tajne koje je otkrila. Kako kaže, tvrd da je sumnjala da će vjerovatno biti ubijena ukoliko otkrije informacije dok je u Kini.

Kineske vlasti odbacile njene tvrdnje: Lažov i izdajnik!

Preplašena i sa malim koferom, ona je avionom 28. aprila stigla u Los Angeles, gdje je vlastima ispričala svoju priču i tražila dozvolu da može da ostane u Americi.

U isto vrijeme, njena kancelarija i kuća su pretreseni, a optužila je vlasti da su prijetile njenim bližnjima. Tvrdi da su čak roditelji bili primorani da kažu da je lažov i izdajica.

Kineske vlasti su odbacile njene tvrdnje. U sklopu toga, Univerzitet Hong Konga oglasio se saopćenjem u kom se navodi da njena izjava nema veze sa ključnim činjenicama.

- Dr. Yan nikada nije vršila istraživanje prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka u periodu od decembra 2019. do januara 2020. godine. Želimo da istaknemo da je dr. Yan možda preuveličala činjenice koje nemaju naučno uporište, te da su obične glasine - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.