open-navfaktor-logo
search
Oštra poruka
Kina upozorila Ameriku: Ne miješajte se u spor oko Tajvana, ako treba upotrijebit ćemo i silu
Li Shangfu, kineski ministar odbrane, optužio je Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da pokušavaju destabilizirati Indo-Pacifik samo nekoliko sati nakon što su se ratni brodovi dvije velesile zamalo sudarili.
04.06.2023. u 08:59
get url
text

Li je kazao da njegova zemlja traži dijalog, a ne sukobe.

Na azijskom sigurnosnom summitu u Singapuru, Li je optužio neke zemlje, gotovo neprikriveno govoreći o SAD, da pojačavaju utrku u naoružanju i namjerno se upliću u unutarnja pitanja drugih zemalja.

- Mentalitet Hladnog rata sada se ponovo budi, uveliko ugrožavajući sigurnost. Uzajamno poštovanje moralo bi prevladati nad nasilništvom i hegemonijom - naglasio je Li.

Upozorio je SAD da se ne miješaju u spor oko Tajvana, zaprijetivši pritom upotrebom sile.

- Ako se iko usudi odvojiti Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklijevati ni sekunde. Nećemo se bojati protivnika i odlučno ćemo čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet bez obzira na svaku cijenu - poručio je.

Kazao je da bi svaki "teški sukob" između SAD-a i Kine bio "nepodnošljiva katastrofa za svijet", piše CNN.

Upozorenje je uslijedilo dan nakon što je američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao na istom forumu da bi rat oko Tajvana bio "razoran" i utjecao na globalnu ekonomiju "na načine koje ne možemo zamisliti".

Došlo je samo nekoliko sati nakon što su SAD optužile kineski ratni brod da se našao ispred američkog broda koji je sudjelovao u zajedničkoj vježbi s kanadskom mornaricom u Tajvanskom tjesnacu, prisilivši američki brod da uspori kako bi izbjegao sudar.

Upitan nakon svog govora o incidentu, Li je rekao da je prisutnost američke mornarice u tjesnacu primjer kako Washington stvara haos u regiji.

- Oni nisu ovdje zbog nedužnog prolaza, oni su ovdje zbog provokacije - rekao je Li o američkim ratnim brodovima.

Kazao je da ako SAD i druge strane sile ne žele sukob, ne bi trebale slati svoju vojnu imovinu blizu Kine.

- Gledaj svoja posla - rekao je Li i dodao:

- Zašto su se svi ti incidenti dogodili u područjima u blizini Kine, a ne u područjima u blizini drugih zemalja?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.