open-navfaktor-logo
search
Ajatolah
Khamenei: Zemlje koje žele normalizirati odnose s Izraelom klade se na gubitničkog konja
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je da se zemlje koje žele normalizirati odnose s Izraelom "klade se na gubitničkog konja", objavili su državni mediji u utorak, prenosi Reuters.
03.10.2023. u 19:33
get url
text

Khamenei nije naveo koje su to zemlje, ali očekivanja da bi Izrael mogao normalizirati veze s regionalnim rivalom Irana Saudijskom Arabijom, domom dvaju najsvetijih islamskih svetilišta, porasla su ovog mjeseca.

- Definitivna pozicija Islamske Republike je da će zemlje koje se kockaju na normalizaciju sa Izraelom izgubiti. Oni se klade na konja koji će izgubiti - rekao je Khamenei.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kao odgovor na Khameneijevu primjedbu da će napori Irana da spriječi zemlje u regionu da uspostave veze s Izraelom propasti, navodeći sporazume koje je potpisao s arapskim zemljama 2020. godine.

- Kao što nas Iran nije spriječio da postignemo Abrahamove sporazume, Iran nas također neće spriječiti da proširimo krug mira za dobrobit građana Izraela, naroda u regionu i cijelog čovječanstva - kazao je on.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, poznat kao MbS, rekao je u intervjuu emitovanom 20. septembra da je sporazum o vezama sa Izraelom sve bliži iz dana u dan, a Netanyahu i američki predsjednik Joe Biden održali su dugo očekivani sastanak kako bi razgovarali o tim izgledima.

Okvirni dogovor za uspostavljanje odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, uz posredovanje SAD-a, mogao bi biti postignut početkom sljedeće godine, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova prošlog mjeseca, nakon što su tri zemlje signalizirale napredak u složenim pregovorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.