open-navfaktor-logo
search
Put umjetnika
Kaligraf Belal Khaled: Nekada je oslikavao velike murale, sada piše po leševima ubijene djece i ljudi iz Gaze
Umjetnik kaligrafije Belal Khaled dijeli sudbinu Palestinaca u okupiranoj Gazi, gdje Izrael čini genocid. Khaled, poznatiji kao "arapski kaligraf", prije okupacije stvarao je umjetničke projekte koje su ga učinili poznatim u svijetu, no danas njegova realnost i umjetnost u skladu su sa okolnostima u kojim se nalazi.
27.11.2023. u 08:26
get url
text

-  Zdravo svijete, ja sam Belal. Prije rata sam bio poznat kao "arapski kaligraf". Moj život se sastojao od umjetničkih projekata širom svijeta sa izbjeglicama, pokušavajući da proširim njihov glas kroz umjetnost. Danas sam u Gazi i nisam zamišljao da ću jednog dana pisati na lešu nedužnog djeteta. Ubijen je od varvarskih izraelskih okupacionih projektila. Ovo ništa na svijetu neće moći izbrisati iz mog sjećanja. Ostat ću zarobljen u ovom trenutku svaki put kada pišem, svaki put kada se bavim svojom umjetnošću, ako budem živ, do kraja života – napisao je Khaled ispod videa koji je objavio na Instagramu.

Kako je istaknuto na njegovoj internet-stranici, on kroz svoju kaligrafiju nastoji "izmisliti novu metodu pisanja arapskih slova na nekonvencionalan način pomoću koje može govoriti sa svim jezicima svijeta". 

- Svojim stilom kaligrafije pokušava da rasvijetli područja sukoba i transformiše manifestacije razaranja i ružnih ratova u umjetnička djela koja nose poruke nade, ljubavi i odlučnosti da prežive, da budu glas izbjeglica. Širom svijeta djeluje kroz svoja djela koja zagovaraju da smo ljudsko biće, kojim vlada ljubav prije sile, ujedinjeni naklonošću i osiguravaju nastavak suživota i tolerancije, bez obzira na rasu i boju kože – istaknuto je na internet-stranici umjetnika.

Belal je stvorio brojne murale širom svijeta koristeći svoj jedinstveni stil kaligrafije. Ti murali su često velikih razmjera i dizajnirani da se gledaju u javnim prostorima. Često prikazuju poruke nade, ljubavi i odlučnosti da prežive, kao i poruke suživota i tolerancije. Njegovi murali se mogu naći na raznim lokacijama, uključujući urbana područja, javne parkove i kulturne centre. Mnogi od ovih murala su kolaboracije sa drugim umjetnicima i organizacijama i često služe kao sredstvo za promociju kulturne razmjene i razumijevanja.

Neki od njegovih murala nalaze se u Belgiji, Kataru, Sudanu, Somaliji, Zimbabveu, Palestini, Libanu, Jordanu i Egiptu, kao i mnogim drugim zemljama širom svijeta. Njegovi radovi se smatraju oblikom javne umjetnosti, koja nastoji da se poveže i angažuje sa zajednicom, te promovira društvene poruke mira i jedinstva.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???????????????????? ???????????????????????? (@belalkh)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.