open-navfaktor-logo
search
Putinov kritičar
Kako su saradnici Navalnog prikupili dokaze o trovanju: Tajnu skrivala flaša vode iz hotelske sobe
Ujutro 20. augusta, u hotelu Ksander (Xander) u Tomsku doručkovao je Georgi Alburov, zaposlen u Fondaciji za borbu protiv korupcije (FBK) Alekseja Navalnog.
25.09.2020. u 16:22
get url
text

VEZANI TEKST - Kremlj ne prihvata optužbe o trovanju Putinovog kritičara Alekseja Navalnog

Poslije odlaska Navalnog u Moskvu tog jutra, Alburov je ostao u sibirskom gradu s trojicom kolega, kako bi prikupili materijale za najnoviju istragu te organizacije o korupciji zvaničnika, objavio je RSE.

Oko 10 sati pojavila se vijest da je Navalnom pozlilo i da je avion kojim je išao u preijstolnicu vanredno sleteo u Omsk, drugi grad u Sibiru. Alburov je rekao da su on i kolege iz FBK-a, koji su godinama radili s najistaknutijim kritičarem predsjednika Vladimira Putina, odmah zaključili da je Navalni bio meta napada države.

- Počeli smo da razmatramo šta da radimo - rekao je on za nezavisni ruski televizijski kanal Dožd, dodajući da su znali za historiju političkih trovanja posljednjih godina.

- Ovo nije moglo biti ništa drugo.

S nepovjerenjem u ruske istražitelje i službe za sprovođenje zakona, koje su godinama kinjile Navalnog čestim hapšenjima i krivičnim optužbama za koje tvrdi da ih je izmislio Kremlj, Alburov i kolege odlučile su da je najbolji korak da prikupe sve dokaze iz njegove sobe i dostave ih nezavisnim istražiteljima.

Navukli su rukavice za jednokratnu upotrebu koje su ponijeli iz predostrožnosti zbog koronavirusa i otišli do hotelske sobe koju je Navalni napustio tog jutra i koju hotelsko osoblje još nije pospremilo.

- Uspjeli smo da dođemo do svega što je tada moglo biti povezano s njegovim trovanjem - rekao je Alburov.

Berlin kaže da su testovi Njemačke, Francuske i Švedske potvrdili da je Navalni otrovan novičokom koji pripada grupi vojnih nervnih agensa i zapadni lideri tražili su objašnjenje od Moskve. Međutim, otkako je pozlilo najistaknutijem ruskom opozicionom aktivisti, ruski državni mediji su vrtjeli razne teorije o njegovom stanju, iznoseći skoro svaku ideju osim da je napadnut - kako veruju Alburov i druge pristalice Navalnog - iz Kremlja.

Tvrdnje iznošene bez dokaza u televizijskim emisijama i izvještajima sugerišu da su ga otrovali njegovi zaposleni ili da ga je otrovala Njemačka po dolasku u tu zemlju ili da uopće nije bio otrovan, što je, kako kažu kritičari, očigledno ponavljanje taktike Kremlja da posije sumnju. Ta taktika je izbrušena kada je Moskva nastojala da izbjegne krivicu pošto je 298 ljudi ubijeno kada je 2014. avion Malaysia Airlines oboren iznad teritorije u Ukrajini koju su kontrolisali proruski separatisti.

U razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuel Macronom 22. septembra, Putin je navodno "s prezirom govorio o Alekseju Navalnom, smatrajući ga prosto internet-smutljivcem koji je u prošlosti simulirao bolesti", objavio je Le Monde.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

«Владимир Путин сообщил французскому коллеге: «Навальный мог сам проглотить этот яд». Хорошая версия. Считаю, что заслуживает самого пристального изучения. Сварил на кухне «Новичок». Тихо отхлебнул из фляжки в самолете. Впал в кому. До этого договорился с женой, друзьями и коллегами, что, если Минздрав будет настаивать, чтоб меня увезли лечить в Германию, они ни в коем случае не позволяли это сделать. Помереть в омской больнице и оказаться в омском морге, где установили бы причину смерти «пожил достаточно», - вот конечная цель моего хитрого плана. Но Путин меня переиграл. Его просто так не проведёшь. В итоге я, как дурак, пролежал в коме 18 дней, но своего не добился. Провокация не удалась!

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

Rusija je dotle odbila da pokrene sveobuhvatnu istragu, tvrdeći da dok Berlin ne pruži Moskvi detalje o dijagnozi opozicionog aktiviste, nema dovoljno dokaza o zločinu. Kremlj je negirao bilo kakvu umiješanost.

Dok se Navalni oporavljao, Alburov i njegove kolege su radili na sklapanju slagalice šta se dogodilo. Dio zadatka je bio prikupiti sve predmete koji mogu pružiti naznake na koji način je otrov dospeo do Navalnog, kao i o trenutku kada se to dogodilo.

Ujutro 20. augusta, svoju pretragu dokumentovali su fotografijama hotelske sobe i videosnimcima prikupljanja dokaza, koji su kasnije objavljeni na Navalnovom Instagram nalogu.

Ispostavilo se da je jedna stvar bila presudna: prazna flaša za vodu. Njemački vojni istražitelji su, prema zvaničnim izvještajima, upravo na jednoj od tih flaša pronašli tragove novičoka.

Ostaje nejasno da li je otrov bio stavljen na flašu ili je Navalni prethodno negdje drugdje došao u kontakt s tom hemikalijom. Vladimir Uglev, jedan od naučnika zaslužnih za razvoj novičoka u Sovjetskom savezu, rekao je za ruski servis RSE-a da dokazi sugerišu da je otrov stavljen na nešto poput dezodoransa u stiku ili električne četkice za zube, a da je pronađen na flaši pošto ju je Navaljni dirao prije izlaska iz hotelske sobe.

U izjavi za Dožd, portparolka Navalnog Kira Jarmish rekla je da je FBK sačekao da opozicioni lider bude pri svijesti prije nego što objavi detalje kako je flaša iznesena iz hotela Ksander.

- Trebala nam je Aleksejeva dozvola i kad smo je dobili, odlučili smo da otkrijemo - rekla je ona.

- Praktično sve što je koristio Navalni, a što je moglo da se iznese iz njegove hotelske sobe, uzeli su naši zaposleni.

VEZANI TEKST - Snimak trovanja Putinovog kritičara šokirao svijet: Popio je crni čaj, a onda su u avionu krenuli jezivi krici

Ona je rekla je da su flašu s novičokom prenijeli pomoćnici Navalnog koji su putovali iz Tomska u Omsk, nakon što su čuli za njegovo trovanje.

I dok su njegovi pomoćnici radili na prikupljanju inkriminišućih dokaza i tražili nepristrasnu istragu, sam Navalni je, tek što je došao svijesti, optužio Rusiju za tajnovitost i pozvao je da prekine širenje teorija zavjera i počne da dijeli ono što istražitelji znaju.

U objavi na blogu 21. septembra, Navalni je zahtijevao da mu se vrati odjeća koju je nosio na dan trovanja, koja mu je oduzeta prije nego što je prebačen u Njemačku. Objava je objavljena kada je prošlo 30 dana od njegovog trovanja, što je maksimalni vremenski period za pokretanje krivične istrage.

- Prošao je jedan mjesec i nije pokrenuta istraga - napisao je Navalni.

- Ali dobro, očekivao sam to. Sada me zanima jedna stvar: moja odjeća.

U kasnijoj izjavi za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti, neimenovana menadžerka hotela Ksander rekla je da je dozvolila kolegama Navalnog da uđu u njegovu sobu jer se uprava plašila da se otrovao nečim iz mini bara.

- Odlučili smo da im učinimo uslugu i pokažemo sobu. Ko zna, možda je riječ o trovanju hranom - rekla je.

- Život je pun iznenađenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.