open-navfaktor-logo
search
Stigla reakcija
Kremlj ne prihvata optužbe o trovanju Putinovog kritičara Alekseja Navalnog
Kremlj je u četvrtak odbacio optužbu da je Rusija odgovorna za trovanje opozicionog političara Alekseja Navalnog i saopćio da ne vidi nikakvog osnova za uvođenje sankcija protiv Moskve zbog tog slučaja.
03.09.2020. u 13:23
get url
text

Kremlj je reagovao dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel saopćila da je Navalni otrovan nervnim agensom novičok u sovjetskom stilu, u pokušaju ubistva.

Navalni (44) glasni je kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i specijaliziran za istrage zvanične korupcije na visokim nivoima. On je prebačen avionom u Njemačku prošlog mjeseca kada se onesvijestio na domaćem letu u Rusiji nakon što je na aerodromu popio šoljicu čaja za koji njegovi saveznici tvrde da je bio otrovan.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva odbacuje svaku sugestiju da Rusija stoji iza napada na Navalnog i upozorio druge zemlje da ne donose preuranjene zaključke.

- Nema nikakvog osnova da se optužuje ruska država. I mi ne želimo prihvatiti bilo kakvu optužbu po tom pitanju - izjavio je Peskov novinarima.

Peskov je kazao da stoga nema nikakvog razloga govoriti o sankcijama protiv Moskve.

VEZANI TEKST - Snimak trovanja Putinovog kritičara šokirao svijet: Popio je crni čaj, a onda su u avionu krenuli jezivi krici

Merkel je kazala da će Njemačka konsultovati svoje NATO saveznice o tome kako da odgovori na trovanje.

Ona se sada suočava s rastućim pritiskom da razmotri dozvolu za plinovod Sjeverni tok 2 koji bi prebacivao plin iz Rusije u Njemačku, nakon izjave o Navalniju, koji je bio liječen u berlinskoj bolnici.

Sjeverni tok 2 trebao bi udvostručiti kapacitet postojećeg plinovoda Sjeverni tok 1 koji direktno provodi gas iz Rusije u Njemačku. Novi plinovod dovršen je više od 90 posto i trebao bi postati operativan od početka 2021.

Peskov je izjavio da Kremlj smatra razgovore o poduzimanju akcije protiv plinovoda kao zasnovane na emocijama. Dodao je da je to komercijalni projekat koji koristi Rusiji, Njemačkoj i Evropi.

Također je odbacio premisu da Rusija zaslužuje da bude sankcionirana zbog tog slučaja.

- Mi ne shvatamo kakav bi razlog mogao biti za bilo kakve sankcije - izjavio je Peskov, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.