open-navfaktor-logo
search
Imaju tri računanja
Južnokorejanci će uskoro postati mlađi zahvaljujući novom zakonu
Južnokorejanci će uskoro postati godinu ili dvije mlađi, zahvaljujući novom zakonu koji je usvojen u četvrtak i koji ima za cilj standardizirati način na koji se računa starost u ovoj zemlji.
10.12.2022. u 09:27
get url
text
Seul
Seul

Trenutno je uobičajeno da Južnokorejanci imaju ne jednu već tri doba i računaju godine po međunarodnoj starorsti, korejskoj starosti i kalendarskoj starosti.

Ali kako bi se okončala zabuna, parlament ove zemlje je dekretom odredio da od juna 2023. svi zvanični dokumenti moraju koristiti standardnu "međunarodnu starost", piše CNN.

Taj potez, koji je uslijedio nakon dugotrajne debate o ovom pitanju, dovešće zemlju u sklad s većinom ostatka svijeta i smanjiti pravne razlike koje proizlaze iz upotrebe tri različita sistema.

U Južnoj Koreji, međunarodna starost osobe se odnosi na broj godina od njenog rođenja i počinje od nule, što je isti sistem koji se koristi u većini drugih zemalja.

Ali kada ih se pita koliko imaju godina u neformalnom okruženju, većina Južnokorejanaca će odgovoriti sa svojim "korejanskim godinama", koje bi mogle biti jednu ili čak dvije godine starije od njihove "međunarodne dobi".

Prema ovom sistemu, bebe se smatraju starom godinu dana na dan kada su rođene, a godina se dodaje svakog 1. januara.

U nekim okolnostima, Južnokorejanci također koriste svoje "kalendarsko doba", neku vrstu mješavine između međunarodnog i korejskog uzrasta koji smatraju da bebe imaju nula godina na dan kada su rođene i dodaju godinu dana njihovom uzrastu svakog 1. januara.

Uzmimo, na primjer, pjevača Psyja, koji je poznat po pjesmi "Gangnam Style". Rođen 31. decembra 1977. godine, po međunarodnoj dobi smatra se da ima 44 godine, 45 godina starosti po kalendarskoj godini i 46 godina po starosnoj dobi Korejanaca.

Većina ljudi koristi korejsko doba, koje ima svoje korijene u Kini, u svakodnevnom životu, dok se međunarodno doba češće koristi za pravne i službene stvari.

Međutim, neki zakoni, uključujući one koji se odnose na zakonsku starosnu dob za piće, pušenje i vojnu obavezu, koriste kalendarsku godinu.

Zakonom usvojenim u četvrtak standardizirat će se korištenje međunarodne starosti u svim "sudskim i administrativnim oblastima", navodi se na web stranici parlamenta i dokumentima u vezi s prijedlogom zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.