open-navfaktor-logo
search
U pogonu 40 topova
Jasmin Mehić, direktor ZOI '84: Skijaši će uživati na stazama Bjelašnice
Nakon prvog većeg snijega koji je u nedjelju prekrio Bjelašnicu i Igman, počeli su da rade punom parom topovi za proizvodnju umjetnog snijega i vrlo brzo će biti u funkciji sve skijaške staze, kazao je Jasmin Mehić, direktor ZOI '84.
11.01.2024. u 07:53
get url
text

- Sigurni smo da će svi skijaši i borderi na Bjelašnici i Igman uživati, kao i djeca u školama skijanja. Bjelašnica je bila spremna za otvaranje sezone još 30. novembra, ali nedostatak snijega zbog visokih temperatura nije dozvolio da skijalište proradi u punom kapacitetu. Ali i pored nepovoljnih vremenskih uvjeta u novembru smo nakon prvog snijega u prošloj godini uspjeli osposobiti ski-stazu Kolijevka od šestosjeda i u dijelu dječijeg parka. To smo uspjeli uraditi zahvaljujući sistemu osniježivanja gdje smo kompletan kapacitet usmjerili na proizvodnju snijega na jednoj stazi i tako održali skijanje sve do ovog snijega koji je pao u nedjelju i koji je prekrio olimpjiske planine sa nekih 20 centimetara – kaže Mehić.

Sa novim snijegom ponovo su na Bjelašnici aktivirali sistem osniježivanja.

- Radilo je u u nedjelju u toku noći više od 40 topova za proizvodnju snijega. Sada je staza Kolijevka dodatno osniježena, a do kraja sedmice očekujemo da ćemo pustiti u pogon još nekoliko skijaških staza - tvrdi direktor ZOI '84.

U Bjelašnicu se ulažu veliki novci u kontinuitetu i sve više skijaša dolazi na ovu planinu jer su zadovoljni pruženom uslugom.

- Za protekle dvije godine uloženo je više od 20 miliona maraka. Ono što je ključni resurs je izgradnja novih akumulacija vode da bismo mogli proizvoditi snijeg na većem dijelu staza. Pokazalo se i ove godine da je sistem za osniježivanje bio jedino rješenje da se omogući skijanje, a to sve uvjetuju potrebni kapaciteti vode. U 2025. godini planirano izgraditi još jedno jezero na Bjelašnici koje će se puniti prilikom obilnih kiša i topljenjem snijega na proljeće i to će omogućiti proizvodnju snijega na još nekim ski-stazama – kaže Mehić.

Direktor ZOI tvrdi, da u proteklih pet godina raste prodaja sezonskih karata za skijanje, ali još ne zna koliko je ski-karata prodato za ovu ski-sezonu.

- U prosjeku svakog dana u januaru na Bjelašnici bude oko 5.000 posjetilaca, što znači da u ovom mjesecu očekujemo do 150.000 posjetilaca. Februar je uvijek u znaku obilježavanja godišnjice 14. Zimskih olimpijskih igara. Tako u februaru imamo velike grupe posjetilaca i međunarodnih takmičara. Ove zime imat ćemo Evropa kup u skijanju u muškoj disciplini. Tako smo planirali obilježiti 40 godina od održavanja Zimske olimpijade i očekujemo oko 90 takmičara iz Austrije, Italije, Njemačke, Norveške i skoro svih jakih skijaških nacija. U pregovorima smo sa Međunarodnom skijaškom federacijom oko organizacije svjetskog juniorskog prvenstva – zaključuje Mehić.

U martu u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo na Bjelašnici će se izvoditi ski obuka šestih razreda osnovnih škola. Učestvovat će oko 5.000 učenika iz svih osnovnih škola KS, što će finansirati ministarstva obrazovanja i privrede i ZOI'84.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.