open-navfaktor-logo
search
Skandal na pomolu
Jajce: Načelnik Policijske uprave Pršlja usred radnog vremena pretukao policijskog službenika Hodžića?
Šef Odsjeka za administrativne poslove MUP-a Srednjobosanskog kantona (SBK) za općine Jajce i Dobretići Esad Hodžić prijavio je da ga je u petak verbalno, a potom i fizički, napao u svojoj kancelariji načelnik Policijske uprave Jajce Bare Pršlja. 
02.08.2023. u 19:07
get url
text

Kako je za Faktor ispričao Hodžić, sve se odigralo između pola deset i deset ujutro, kada ga je, kako je naveo i u prijavi, načelnik pozvao u kancelariju.

- Tamo je bio jedan naš sugrađanin i poznanik, koji je došao da mene prijavi za nekakvo navodno skrivanje dokumentacije i da sam ja vršio nekakav pritisak na njega da uvakufi svoju kuću Islamskoj zajednici, što su nebuloze. Ne znam na koji način ja mogu prisiliti nekoga na to - kaže Hodžić. 

Dodaje da nije želio previše sa načelnikom raspravljati u vezi s tim, jer, kako dodaje, to nije ni njegova nadležnost da se bavi time.

- On može da zaprimi prijavu i proslijedi dalje nadležnim službama, odnosno inspektorima i oni onda dalje postupaju po tome. Htio sam napustiti kancelariju i onda sam samo tom čovjeku rekao: "Pa bolan ne bio, vjeruješ li trun jednu u Boga, bojiš li se Boga, da tako praviš takve prijave i takve optužbe?", jer znamo se niz godina, obojica smo ljudi u godinama - kaže Hodžić.

Dodaje da ga je tada načelnik Pršlja počeo vrijeđati, nazivajući ga prevarantom i kriminalcem, da bi mu on, kako kaže, na to poručio kako "ima Boga".

- To je nasilnika iziritiralo što se ja pozivam na Boga, rekao je: "Nemoj mi Boga", skočio i počeo me udarati, prvo šakom otvorenom u predjelu lijeve strane glave i uha, pa onda nogama po butinama - tvrdi Hodžić. 

Potom ga je, kako dalje navodi, Pršlja nastavio udarati i na hodniku, a onda ga "svukao" niz stepenice do dežurnog policajca i tražio da ga smjesti u pritvor. 

- Rekao sam: "Pa eto, smjestite me ako imate za šta", ali nije, primirio se , valjda je ipak skontao, ali malo kasno, da je pretjerao - navodi Hodžić. 

Kaže da je slučaj na kraju radnog vremena prijavio dežurnom policajcu, te da je išao u Hitnu pomoć na pregled. Trenutno je, kako kaže, na bolovanju. 

Hodžić tvrdi da je ostao šokiran prvo prijavom sugrađanina, kojem je, kako kaže, davao određene pravne savjete, a posebno je, kaže, šokiran time što je tako od načelnika pred tim čovjekom prvo verbalno, a potom i fizički napadnut, iako bi mu kao šef Odsjeka trebao biti prvi saradnik. 

Osim policiji, Hodžić je, kako nam je kazao, danas pripremio i pismenu prijavu koju će sutra direktno predati Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona, jer je, kako kaže, "dobio informaciju da se u MUP-u sve pokušava zataškati".

- To je najmanje što moram uraditi, jer da me pretuče tako pred čovjekom, kao zadnjeg kriminalca to je van pameti, u službenim prostorijama, u radno vrijeme - kaže Hodžić. 

S ovom događaju je, dodaje, pismeno upoznao i načelnika Općine Jajce. 

Faktor je pokušao kontaktirati načelnika PU Jajce, ali nam je u Upravi rečeno da je na godišnjem odmoru, te da ne možemo s njim stupiti u kontakt.

Navode iz prijave nisu željeli komentirati.

Faktor se sa zahtjevom za za zvanične informacije o ovom incidentu pismeno obratio MUP-u Srednjobosanskog kantona u Travniku. 

Ukoliko dobijemo odgovor od MUP-a SBK, objavit ćemo ga naknadno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.