open-navfaktor-logo
search
Nemaju milosti
Izraelski snajperisti ubili majku i kćerku koje su se skrivale u crkvi u Gazi
Dvije kršćanke ubio je izraelski snajperist u prostoru katoličke biskupije Svete porodice u Gazi, saopćio je Jerusalemski latinski patrijarhat.
17.12.2023. u 07:52
get url
text

U saopćenju se navodi da je snajperist Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) "ubio dvije kršćanke unutar biskupije Svete porodice u Gazi, gdje se većina kršćanskih porodica sklonila od početka izraelskih napada".

- Nahida i njena kćerka Samar upucane su i ubijene dok su išle do samostana u kojem žive časne sestre. Jedna je ubijena dok je drugu pokušavala odnijeti na sigurno - stoji u saopćenju.

Sedam ljudi je upucano i ranjeno dok su pokušavali zaštititi druge unutar crkvenog kruga, navodi se u saopćenju kojeg su prenijeli katolički mediji.

- Nisu dali nikakvo upozorenje, nikakvu obavijest. Strijeljani su hladnokrvno u prostorijama biskupije, gdje nema zaraćenih strana - rekli su iz Jerusalemskog latinskog patrijarhata.

Vatican News piše da su napad "opravdali Izraelci koji su tvrdili da je u biskupiji bio raketni bacač".

Biskupija Svete porodice jedina je rimokatolička crkva u Gazi.

Otkako su počeli izraelski napadi na Gazu, stotine kršćana i drugih civila iz Gaze sklonile su se u biskupiju, koja se nalazi na sjevernom kraju Pojasa Gaze.

Prije pucnjave je iz tenka IDF-a ispaljena raketa na samostan časnih sestara Majke Tereze, tvrdi Patrijarhat.

- Samostan je dom za više od 54 osobe s invaliditetom i dio je crkvenog kruga, koji je od početka rata označen kao bogomolja - stoji u saopćenju.

Generator zgrade i izvori goriva u njoj uništeni su dok su 54 osobe s invaliditetom u objektu raseljene i nemaju pristup respiratorima koji su nekima od njih potrebni za preživljavanje.

Patrijarhat je u svom saopćenju rekao da ne može shvatiti kako je takav napad mogao biti izveden, tim više što se cijela Crkva priprema za Božić.

- Zajedno u molitvi s cijelom kršćanskom zajednicom, izražavamo našu blizinu i saučešće porodicama koje je pogodila ova besmislena tragedija - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.