open-navfaktor-logo
search
Cenzura
Izraelski profesor koji je kritikovao napade na Gazu priveden i suspendovan s posla
Izraelski profesor koji se protivio izraelskim napadima na blokirani Pojas Gaze i na društvenim mrežama dijelio poruke solidarnosti s palestinskim narodom, priveden je i suspendovan s posla.
11.11.2023. u 10:43
get url
text

Iz izraelske policije navedeno je da je profesor srednje škole priveden i suspendovan s posla uz obrazloženje da je "optužio izraelske vojnike za silovanje palestinskih žena i opravdavao napade Hamasa 7. oktobra".

Prema navodima profesora historije, koji su uključivali i neke objave na društvenim mrežama, izraelske vojnike opisao je kao "djecoubice".

U policijskom saopćenju je navedeno da je profesor "legitimizirao djelovanje neprijatelja i pomagao neprijatelju u vrijeme rata izmišljenim navodima".

U jednom od svojih postova, profesor je napisao:

- Zar izraelski vojnici nisu silovali Palestinke? Oni to rade od 1948. godine, ali to nije uključeno u udžbenike.

Profesor je dijelio postove u kojima kritikuje izraelska kršenja ljudskih prava na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i u Pojasu Gaze.

Dijeleći informacije o dvojici Palestinaca, starosti 14 i 24 godine, koje su ubili izraelski vojnici, napisao je:

- Danas se nastavlja krvoproliće na Zapadnoj obali.

Grupa demonstranata okupila se ispred Okružnog suda u zapadnom Al-Qudsu (Jerusalem), gdje se vodio postupak protiv njega, da podrži izraelskog profesora.

Na slikama objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako izraelska policija tjera grupu ljudi koji su se okupili kako bi pružili podršku profesoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.