open-navfaktor-logo
search
Genocidni rat
Izrael u tri dana počinio šest masakra u "sigurnim" oblastima
Izraelska vojska počinila je šest masakra u roku od tri dana tako što je nasilno tjerala ljude u područja za koja se tvrdilo da su "sigurna" u Rafahu u južnom Pojasu Gaze, a zatim ih bombardovala, što je rezultiralo smrću 31 osobe, saopćeno je u četvrtak iz Kancelarije za medije vlade u Gazi.
04.01.2024. u 10:04
get url
text

- Genocidni rat protiv civila, djece i žena u Pojasu Gaze ostat će mrlja na čovječanstvu i cijelom svijetu koji su svjedočili ovim zločinima i ostali neaktivni da se okonča ovaj nemoralni genocidni rat - navodi se u saopćenju.

Iz Kancelarije su pozvali međunarodnu zajednicu "da stavi tačku na sveobuhvatni genocidni rat izraelske okupacione vojske u palestinskoj enklavi".

Izraelska vojska baca letke, pozivajući ljude da se evakuiraju u takozvana "sigurna" područja.

U međuvremenu, izraelska vojska nastavila je u četvrtak operacije u gradu Tulkarmu i njegovom izbjegličkom kampu, kao i izbjegličkom kampu Nur Shams na sjevernoj okupiranoj Zapadnoj obali drugi dan zaredom.

Vojska je proširila svoje operacije u Tulkarmu na nekoliko naselja, rekli su očevici na Zapadnoj obali za Anadoliju.

U tom području se čula povremena pucnjava i eksplozije, izvijestili su očevici, dodajući da je vojska izvršila opsadu naselja u izbjegličkim kampovima Tulkarm i Nur Shams.

Izraelski vojni buldožeri uništili su infrastrukturu i imovinu građana u dva kampa, dok su izbili oružani sukobi između izraelskih snaga i Palestinaca.

- Palestinski borci otpora gađali su vojna vozila eksplozivnim napravama - rekli su očevici i dodali da je izraelski dron pogodio lokaciju u kampu Tulkarm, pri čemu je nekoliko osoba povrijeđeno.

Fotoreporter AA je rekao da je vojska okupila desetke Palestinaca iz kampa Nur Shams na obližnjem trgu.

Tenzije su porasle širom Zapadne obale otkako su 7. oktobra izbile borbe u Gazi između palestinskih grupa i Izraela.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Najmanje 22.313 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.296 je povrijeđeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.