open-navfaktor-logo
search
Nakon napada u Bejrutu
Izrael spreman "za svaki scenarij" nakon što je ubio zamjenika Hamasa u Libanu
Izraelska vojska je saopćila da je "spremna za svaki scenarij" nakon napada u Bejrutu u kojem je ubijen zamjenik šefa Hamasa, izazivajući strah da bi rat u Pojasu Gaze mogao prerasti u širi regionalni sukob.
03.01.2024. u 08:21
get url
text

VEZANI TEKST - Hezbollah: Ubistvo Arourija u Bejrutu neće proći nekažnjeno

Visoki sigurnosni zvaničnik u Libanu rekao je za AFP da je Saleh al-Aruri ubijen zajedno sa svojim tjelohraniteljima u napadu Izraela, koji je obećao da će uništiti Hamas nakon šokantnih napada ovog pokreta 7. oktobra.

Drugi sigurnosni zvaničnik je potvrdio informaciju, dok je Hamasova TV također izvijestila da je Izrael ubio Arurija u Libanu.

Glasnogovornik vojske Daniel Hagari nije direktno komentirao ubistvo, ali je nakon toga rekao da je vojska u "vrlo visokoj pripravnosti u svim arenama, u odbrani i napadu".

- Veoma smo spremni za svaki scenarij - poručio je.

Izrael je ranije objavio smrt u Gazi komandanta i zvaničnika Hamasa tokom rata, ali Aruri je najistaknutija ličnost koja je ubijena, a njegova smrt dogodila se u prvom udaru na glavni grad Libana od početka neprijateljstava.

Ovaj udar doprinosi raširenim strahovima da bi gotovo tromjesečni rat između Izraela i Hamasa mogao postati širi regionalni požar.

Hamas je saopćio da Arurijeva smrt neće dovesti do njegovog poraza, dok je njegov saveznik Hezbollah sa sjedištem u Libanu obećao da ubistvo neće proći nekažnjeno, nazivajući to "ozbiljnim napadom na Liban..., i opasnim razvojem događaja".

Libanski premijer Najib Mikati osudio je ubistvo i rekao da je "cilj da Liban dodatno uvuče" u rat.

Arurija, koji je živio u egzilu, Izrael optužuje da je organizirao brojne napade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.