open-navfaktor-logo
search
Bliski istok
Izrael se suočava sa rastućom diplomatskom izolacijom zbog brutalnog ubijanja civila u Gazi
Izrael se suočio sa rastućom diplomatskom izolacijom u svom ratu protiv Hamasa nakon što su Ujedinjene nacije zahtijevale hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, a američki predsjednik Joe Biden rekao je dugogodišnjem savezniku da njegovo "neselektivno" bombardiranje civila šteti međunarodnoj podršci.
13.12.2023. u 08:06
get url
text

VEZANI TEKST - Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze

Nakon upozorenja zvaničnika UN-a o produbljivanju humanitarne krize u Gazi Generalna skupština UN-a, koja ima 193 člana, donijela je rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre, a za to je glasalo tri četvrtine država članica.

- Cijena poraza Hamasa ne može biti stalna patnja svih palestinskih civila - odvojeno su izjavili lideri Kanade, Australije i Novog Zelanda u zajedničkoj izjavi pozivajući na prekid vatre.

Palestinske vlasti su pozdravile rezoluciju i pozvale zemlje da izvrše pritisak na Izrael da se povinuje. Zvaničnik Hamasa u egzilu Izzat El-Reshiq u izjavi na Telegramu ponovio je tu reakciju, rekavši da Izrael treba "zaustaviti svoju agresiju, genocid i etničko čišćenje protiv našeg naroda".

SAD i Izrael, koji tvrde da prekid vatre koristi samo Hamasu, glasali su protiv te mjere zajedno s još osam zemalja.

Prije glasanja u UN-u, izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan rekao je: "Prekid vatre znači jedno i samo jedno - osiguravanje opstanka Hamasa, osiguravanje opstanka genocidnih terorista koji su posvećeni uništavanju Izraela i Jevreja."

Prije rezolucije, Biden je rekao da Izrael sada ima podršku "većine svijeta" uključujući SAD i Evropsku uniju za svoju borbu protiv palestinske militantne grupe Hamas.

- Ali oni počinju da gube tu podršku neselektivnim bombardovanjem koje se dešava - rekao je on na donatorskoj akciji u Washingtonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.