open-navfaktor-logo
search
Bliski istok
Izrael oslobodio još 30 palestinskih zatvorenika, mahom žena i djece, Hamas 10: Stoltenberg se nada produženju humanitarne pauze
U skladu sa postignutim dogovorom o humanitarnoj pauzi u sukobu između Hamasa i Izraela, oslobođeno je još 30 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.
28.11.2023. u 22:31
get url
text

Autobusima Međunarodnog komiteta Crvenog križa, koji je posrednik u razmjeni zarobljenika, palestinski zatvorenici, koji su mahom žene i djeca, stigli su u Ramallah.

Izraelski Kanal 12 objavio je i da je 10 izraelskih talaca u Pojasu Gaze predato Međunarodnom komitetu Crvenog križa, ne navodeći više detalja, prenosi Anadolija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da se nada da će doći do produženja humanitarne pauze između Izraela i Hamasa, javlja Anadolija.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu, Jens Stoltenberg je rekao da su razgovarali o odvraćanju i odbrani NATO-a, kao i o podršci Ukrajini.

- Ministri su izrazili i zabrinutost zbog rata na Bliskom istoku - rekao je on dodajući da pozdravlja produženje humanitarne pauze u sukobu između Izraela i Hamasa i da se nada da će ona biti produžena.

On je naveo da je humantarna pauza je omogućila "prijeko potrebnu pomoć" ljudima u Gazi, oslobađanje više talaca i pružanje više humanitarne pomoći, naveo je šef NATO-a.

Odgovarajući na pitanje o "ulozi NATO-a u sukobu", Stoltenberg je ponovio da NATO kao savez ne igra aktivnu ulogu u izraelsko-palestinskom sukobu.

- Neki saveznici su aktivni na različite načine. Ali NATO organizacija nije direktno uključena... jedna od poruka NATO-a je da je važno da ovaj sukob ne eskalira u veći regionalni sukob - dodao je on.

Stoltenberg je rekao da su razgovarali o izazovima koji potiču iz južnog susjedstva.

- Imenovao sam nezavisnu grupu stručnjaka da se detaljno pozabavi ovim pitanjem. Oni će podnijeti preporuke do sljedećeg proljeća - rekao je.

Govoreći o radu eksperata šef NATO-a je rekao da je prerano reći šta će tačno zaključiti, ali "dio nestabilnosti vidljive u južnim susjedima saveza povezan je s nestabilnošću i sukobom koji se decenijama viđa na Bliskom istoku".

- Održavanje međunarodnog prava, poštovanje humanitarnog prava je važno bez obzira na vrstu sukoba - naveo je Stoltenberg.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.