open-navfaktor-logo
search
Od jučer 40
Izrael od 7. oktobra uhapsio 5.730 Palestinaca na Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu
Izraelske snage uhapsile su 5.730 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) od 7. oktobra 2023., kada su započele svoje napade na Pojas Gaze.
08.01.2024. u 11:29
get url
text

Udruženje palestinskih zatvorenika i Odbor za pitanja palestinskih zatvorenika, koji su povezani s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom, saopćili su da su izraelske snage samo od jučer slobode lišile 40 Palestinaca.

Navedeno je da je ukupan broj uhapšenih na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu od 7. oktobra, kada su počeli napadi na Gazu, "uključujući one uhapšene iz svojih domova, na vojnim punktovima, te one koji su bili prisiljeni predati se pod pritiskom" dosegao 5.730.

U saopćenju je navedeno da su izraelske snage tukle, mučile i prijetile Palestincima tokom njihovog hapšenja.

Prema godišnjem izvještaju dviju institucija, krajem decembra 2023. broj Palestinaca u zatvorima i pritvorskim centrima u Izraelu porastao je na 8.800, uključujući 80 žena.

Od 7. oktobra, kada su izraelske snage pokrenule napad na Gazu, došlo je do porasta pritvaranja, racija i napada na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.