open-navfaktor-logo
search
Sirija
Izrael gađao aerodrome u Damasku i Alepu
Sirijska državna televizija saopćila je da je Izrael u četvrtak pokrenuo napade na glavne aerodrome u glavnom gradu Damasku i sjevernom gradu Alepu.
12.10.2023. u 14:23
get url
text

Lokalni medijski kanal Sham FM rekao je da je sirijska protuzračna odbrana pokrenuta kao odgovor.

Rečeno je da je na aerodromu u Alepu pričinjena šteta, ali da nema žrtava, ali nisu dali nikakve informacije o napadu na aerodrom u Damasku.

Izraelska vojska obično ne komentariše takve incidente a ni u četvrtak nije bilo nikakvog saopćenja.

Izrael je godinama izvodio napade na, kako je opisano, ciljeve povezane s Iranom u Siriji, uključujući i aerodrome u Alepu i Damasku.

Izvori su rekli da napadi na aerodrome imaju za cilj poremetiti iranske linije snabdijevanja u Siriji, gdje je utjecaj Teherana porastao otkako je počeo podržavati predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu koji je počeo 2011. godine. Napadi su se dogodili dan prije nego što je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian trebao posjetiti Siriju.

U četvrtak su tehnički timovi izašli i utvrdili obim štete na obje lokacije, saopćilo je sirijsko Ministarstvo transporta, prenosi alarabiya.net.

Udari na dva aerodroma dolaze usred operacije koju je Izrael pokrenuo na Pojas Gaze nakon iznenadnog napada Hamasa u subotu.

U utorak su izraelske trupe ispalile artiljerijske i minobacačke granate prema Siriji nakon što su brojne granate ispaljene iz njenog sjevernog susjeda pale na otvorena područja na izraelskoj teritoriji.

Eskalacija situacije u Gazi i granične napetosti s Libanom, gdje je Izrael razmjenjivao prekogranične salve s Hezbolahom, izazvali su bojazan da bi nasilje moglo dovesti do šireg rata.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.