open-navfaktor-logo
search
Palestina
Izrael doseljenicima dozvolio gradnju 5.700 stambenih jedinica na Zapadnoj obali
Izraelska nacionalističko-vjerska vlada odobrila je jučer izgradnju oko 5.700 dodatnih stambenih jedinica za jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, unatoč pritisku SAD-a da se zaustavi širenje naselja koje Washington vidi kao prepreku miru s Palestincima.
27.06.2023. u 07:49
get url
text

Planove za gradnju stambenih jedinica u raznim područjima Zapadne obale odobrilo je izraelsko Vrhovno vijeće za planiranje.

Većina zemalja u svijetu naselja izgrađena na zemlji koju je Izrael osvojio u ratu na Bliskom istoku 1967. godine smatra nezakonitim. Njihova prisutnost jedno je od temeljnih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu.

Palestinci nastoje uspostaviti nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Mirovni pregovori u kojima su posredovale Sjedinjene Američke Države zamrznuti su od 2014.

- Sjedinjene Države su "duboko uznemirene" ovom odlukom - rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, dodajući da su američki dužnosnici javno i privatno jasno dali do znanja Izraelu svoje protivljenje potezima koji promoviraju naselja, javlja Reuters.

- Širenje naselja potkopava geografsku održivost rješenja o dvije države, pojačava napetosti i dodatno šteti povjerenju između dviju strana - rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Od stupanja na dužnost u januaru, koalicija premijera Benjamina Netanyahua odobrila je izgradnju više od 7.000 novih stambenih jedinica, najviše duboko na Zapadnoj obali.

U proteklih nekoliko sedmica na Zapadnoj obali došlo je do divljanja mnoštva izraelskih doseljenika u palestinskim gradovima i selima, što je izazvalo međunarodnu osudu i zabrinutost Bijele kuće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.