open-navfaktor-logo
search
Bure baruta
Iran upozorava SAD i Izrael: Genocid u Gazi imat će posljedice za regiju
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian upozorio je Sjedinjene Američke Države (SAD) i Izrael da će genocid u Pojasu Gaze imati posljedice za regiju.
23.10.2023. u 12:22
get url
text

Upozorenje je stiglo tokom zajedničke konferencije za medije u Teheranu na kojoj su govorili Abdollahian i njegov južnoafrički kolega Naledi Pandor, koji je u nedjelju ujutro stigao u iransku prijestolnicu u službenu posjetu.

- Danas smo održali važne razgovore o bilateralnim pitanjima te o najvažnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima - kazao je Abdollahian.

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da je američki predsjednik Joe Biden hitno posjetio Izrael kako bi izrazio podršku uprkos "izraelskim masakrima nad civilima i bombardovanju bolnica i naseljenih područja".

- Službeno je najavio da će poslati stotine aviona da ubijaju ljude u Gazi, nakon čega su uslijedile smiješne izjave da ćemo u Gazu poslati 20 kamiona natovarenih humanitarnom pomoći - rekao je Abdollahian.

- SAD trenutno vodi posrednički rat protiv naroda Gaze. Regija se pretvorila u bure baruta i svaka pogreška u proračunima, činjenje genocida i prisilno raseljavanje dovest će do reperkusija kako za regiju tako i za one koji vode ovaj rat - pojasnio je Abdollahian.

Iranski ministar vanjskih poslova upozorio je i SAD i Izrael:

- Ako se zločini protiv čovječnosti u Gazi ne zaustave, sve će opcije biti na stolu i regija će biti izvan kontrole na račun samih agresora.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština. Izraelska vojska nastavila je intenzivne zračne napade na Gazu u kojima su uništili cijele četvrti.

Prema dosadašnjim podacima, najmanje 4.651 Palestinac, uključujući 1.873 djece, ubijen je u izraelskim napadima na Gazu.

Neodređeni broj ljudi zarobljen je ispod ruševina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.