open-navfaktor-logo
search
Oštećenom slomio rebro
Inspektor MUP-a RS-a optužen da je šakama iznuđivao iskaz: "Priznat ćeš sve do tri, tada idem kući"
Sudija za predhodno saslušanje Osnovnog suda u Bijeljini potvrdio je optužnicu bijeljinskog Okružnog javnog tužilaštva protiv Predraga Stankića, zvanog Peđa, iz Bijeljine, inspektora MUP-a RS-a iz Policijske stanice Lopare, a zbog krivičnog djela iznuđivanje iskaza.
08.06.2022. u 10:13
get url
text

Kako je navedeno u optužnici, incident se dogodio 24. augusta prošle godine, u kancelariji u zgradi PS Lopare.

Inspektor je, prema navodima iz optužnice, putem policijske patrole pozvao R. R., J. M. i S. M. da dođu u stanicu i daju iskaz u vezi s događajem od prethodne večeri, kada je oštećeno vozilo R. N.

Dok su J. M. i S. M., kojima se priključio i P. M. čekali ispred Policijske stanice Lopare, sa prozora na prvom spratu pozvao R. R. da dođe u njegovu kancelariju.

- Kada je R. R. ušao u kancelariju, stao je ispred njega i povišenim tonom ga pitao: "Ko je razbio auto R.N. koje je bilo parkirano ispred kluba City prethodnu noć, gdje je djevojka oštećenog M. S. slavila rođendan?" Kada je rekao da ne zna, u namjeri da mu nanese tjelesne povrede udario ga je otvorenom šakom u predjelu lijevog obraza, a od siline udarca oštećeni je pao na kancelarijski sto. Kada se pridigao, ponovo ga je povišenim tonom pitao: "Ko je razbio auto?". Kada je oštećeni ponovo odgovorio da ne zna, udario ga je pesnicom u predjelu rebara, glave, vičući: "Priznat ćeš ti meni do tri sata kada ja hoću da idem kući" - navedeno je u optužnici.

Potom je, kako se dodaje, rekao oštećenom da izađe iz kancelarije, te ga na hodniku još jednom ošamario, a zatim mu rekao da ide kući, bez da je sačinio zapisnik o saslušanju, i bez da je oštećenog upoznao o pravima u kojem svojstvu se saslušava.

Usljed pretrpljenih udaraca, oštećeni je zadobio povrede u vidu kontuzije, odnosno ugruhotine lijeve strane grudnog koša sa krvnim podlivom i prelomom četvrtog rebra lijeve strane, i kontuziju lijeve strane lica.

- Dakle, kao službeno lice u vršenju službe upotrijebio silu i prijetnju, radi iznuđivanja iskaza od oštećenog, čime je počinio krivično djelo iznuđivanje iskaza iz člana 328. stav 1. Krivičnog zakonika RS-a - navedeno je u optužnici.

Za ovo krivično djelo, ukoliko se dokaže krivnja optuženog, zaprijećena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.