open-navfaktor-logo
search
Okupacioni sadizam
Hamas traži da se Izraelu sudi na MKS-u za ubistvo dvoje palestinske djece
Palestinska grupa Hamas pozvala je u srijedu da se slučaj ubistva dvoje palestinske djece od izraelske vojske proslijedi Međunarodnom krivičnom sudu.
30.11.2023. u 09:28
get url
text

Izraelska vojska je u srijedu ubila dvoje palestinske djece tokom racije u gradu Jenin na sjeveru okupirane Zapadne obale.

- Namjerno ubistvo dvoje palestinske djece u gradu Jenin danas popodne je užasan zločin koji razotkriva izraelski okupacioni sadizam - naveo je Hamas u saopćenju u srijedu.

Pozvali su međunarodne pravne subjekte "da osude takav odvratan zločin i da ga proslijede Međunarodnom krivičnom sudu" kako bi Izrael i njegove lidere pozvali na odgovornost.

VEZANI TEKST - Izraelske snage ubile dvoje palestinske djece na okupiranoj Zapadnoj obali

Palestinska zvanična novinska agencija WAFA identificirala je dvojicu dječaka kao Adama al-Ghoula (8), koji je upucan u glavu, i Basil al-Wafa (15), koji je upucan u grudi.

Izraelska vojska je saopćila da je izvršila raciju u Jeninu i ubila dvojicu palestinskih naoružanih napadača, te je priznala da su još dvije osobe ubijene u sukobima, ali nije dalje komentarisala.

Snimak ubistva dječaka postao je viralan na društvenim mrežama. Na njemu se može vidjeti dvoje djece kako su upucani dok trče.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako su 7. oktobra izbile borbe između palestinskih grupa i Izraela u Pojasu Gaze.

Više od 245 Palestinaca ubile su izraelske snage na Zapadnoj obali od 7. oktobra, uz više od 2.850 povrijeđenih, govore podaci palestinskog Ministarstva zdravstva sa sjedištem na Zapadnoj obali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.