open-navfaktor-logo
search
Sutra odluka o mjeri
Hamas kaže da će se pridržavati odluke suda u Hagu o prekidu vatre, ako Izrael učini isto
Hamas je u četvrtak rekao da će se pridržavati presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) o prekidu vatre u Gazi ako Izrael zauzme sličan stav.
25.01.2024. u 22:12
get url
text

Međunarodni sud pravde (ICJ) sutra će objaviti odluku o zahtjevima za privremene mjere u tužbi za "genocid" koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela.

- U slučaju da ICJ sa sjedištem u Hagu donese odluku o prekidu vatre, Hamas će je se pridržavati sve dok neprijatelj čini isto - navodi se u saopćenju palestinske grupe otpora.

Saopćeno je da s velikim zanimanjem prati vijećanja u ICJ-u nakon što je Južnoafrička Republika podnijela tužbu za genocid.

Hamas je rekao da će osloboditi izraelske zarobljenike koje drže u zarobljeništvu u Gazi "ako okupatorska država oslobodi palestinske zatočenike iz izraelskih zatvora".

Vjeruje se da grupa drži 136 Izraelaca nakon njenog prekograničnog napada 7. oktobra.

Međunarodni sud pravde (ICJ) sutra će objaviti odluku o zahtjevima za privremene mjere u tužbi za "genocid" koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023, navodeći da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".

Južnoafrička Republika traži devet preliminarnih zabrana: odmah prekinuti vojne operacije u Gazi, ne preduzimati korake koji bi doprinijeli bilo kojoj vojnoj operaciji u Gazi od strane bilo koje grupe pod njenom kontrolom, preduzeti sve razumne mjere potrebne da spriječi genocid nad Palestincima, da se suzdrže od bilo kakve radnje koja spada u djelokrug člana 2. Konvencije o genocidu, osigurati da se raseljena lica vrate svojim domovima i imaju pristup humanitarnoj pomoći, uključujući adekvatnu hranu, vodu, gorivo, medicinske i higijenske potrepštine, sklonište i odjeću, preduzeti potrebne korake za kažnjavanje onih koji su umiješani u genocid, zatim sačuvati dokaze o genocidu i ne sprečavati međunarodne zvaničnike i druge zvaničnike da pristupe Gazi u tu svrhu.

Među mjerama je i da redovno podnosi izvještaje Sudu o sprovođenju datih mjera i da želi da mu sud naloži da se suzdrži od radnji koje bi komplicirale ili odugovlačile slučaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.