open-navfaktor-logo
search
Čovječanstvo gubi smisao
Guterres: Na hiljade djece je ubijeno u Gazi, nešto očito nije uredu s izraelskim vojnim operacijama
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je danas da je na hiljade djece ubijeno u Pojasu Gaze i da to pokazuje da nešto očigledno nije u redu u načinu na koji se izvode vojne operacije.
08.11.2023. u 18:33
get url
text

- Svake godine, najveće brojke ubistava djece od bilo kojeg od aktera u svim sukobima kojima svjedočimo su maksimalno izražene u stotinama. U Gazi za nekoliko dana imamo hiljade ubijene djece - rekao je Guterres u intervjuu za Reuters Next u New Yorku.

Guterres je naglasio potrebu za humanitarnim prekidom vatre, kao i omogućavanjem oslobađanja talaca, kao i masovnog ulaska pomoći u Pojas Gaze.

- Potrebno je da se napravi razlika između Hamasa i Palestinaca. Ako ne napravimo tu razliku, mislim da čovječanstvo gubi smisao - poručio je Guterres.

Opisujući situaciju u Gazi kao užasnu i katastrofalnu, šef UN-a je napomenuo da ulazak goriva u palestinsku enklavu još nije odobren, da je voda dostupna u veoma ograničenoj količini i da u bolnicama nedostaje lijekova.

- Od suštinske je važnosti da se poštuju zakoni rata. Jedna od stvari koje jasno govorimo Izraelu je da je vrlo važno da se zakoni rata u potpunosti poštuju - zaključio je Guterres.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.