open-navfaktor-logo
search
Ekonomski tokovi
Fortenova grupa, koja gazduje Mercatorom u BiH, rješava se ruskih suvlasnika
Od juna ove godine Mercator u Bosni i Hercegovini više nije u vlasništvu Mercatora iz Srbije, već ga je preuzela Fortenova grupa. 
29.11.2023. u 15:48
get url
text

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Fortenova grupa u dogovoru s najvećim pojedinačnim dioničarom koji nije pod sankcijama - kompanijom Open Pass Ltd. Pavla Vujnovca koji ima udio od oko 27 posto - kreće u rješavanje sankcioniranih ruskih suvlasnika koji drže udio od 49,9 posto u krovnoj nizozemskoj kompaniji Fortenova Group TopCo B.V., koja je formalni vlasnik Konzuma, Mercatora, Zvijezde, Jamnice, PIK Vrbovca i ostalih kompanije iz grupe u Hrvatskoj i regiji. 

- U suštini, krovna nizozemska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom (imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, koji bi trebao rezultirati novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcioniranih suvlasnika.

Dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koje Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, koja se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 miliona eura - prenosi zagrebački medij objavu iz kompanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.