open-navfaktor-logo
search
Plan oporavka
Evropska unija u 2021. godini izdaje 80 milijardi eura vrijedne obveznice
Prvi put u historiji Europska komisija u ovoj godini očekuje izdavanje 80 milijardi eura dugoročnih obveznica kako bi pomogla finansirati 750 milijardi eura vrijedan plan oporavka od koronavirusa.
02.06.2021. u 09:10
get url
text

Prodajom obveznica, kao i kratkoročnih vrijednosnica u 2021. godini, EU će "uspjeti pokriti najnužnije potrebe država članica i postaviti ih na put održivog oporavka", rekao je evropski povjerenik za budžet Johannes Hahn navodi se u saopćenju. 

Izdavanje prvih obveznica moglo bi krenuti već krajem mjeseca, a kratkoročni vrijednosni papiri bi se prodavali od septembra, objašnjeno je u saopćenju Komisije. Od sredine 2021. do 2026. godine, prosječno bi godišnje zaduživanje trebalo iznositi oko 150 milijardi eura.

Najava dolazi nakon što je svih 27 država članica na nacionalnom nivou odobrilo modele finansiranja za taj plan, dajući zeleno svjetlo Komisiji za početak zaduživanja.

Čelnici EU-a dogovorili su se za program prije gotovo godinu dana, zajedno s budžetom od 1.100 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. godine, koji će biti finansiran uglavnom doprinosima država članica.

Fond za oporavak ovisi o daleko najvećoj dugoročnoj inicijativi zajedničkog zaduživanja koje su ikad poduzele države EU-a, a pregovori su bili teški. Udruženom dugu tradicionalno su nesklone fiskalno konzervativne države poput Nizozemske, Finske i Njemačke.

Sav posuđeni novac podijelit će se do 2026. godine, a trebao bi biti vraćen do 2058. Iznos od 750 milijardi eura trebao bi biti isplaćen dijelom kao bespovratna sredstva, a dijelom kao niskokamatni zajmovi, prenosi SEEbiz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.