open-navfaktor-logo
search
Na meti i političari
Evropska komisija optužila Rusiju za cyber napade uoči izbora u Njemačkoj 
Evropska komisija optužila je Rusiju da se pokušava miješati u evropske demokratske procese samo nekoliko dana prije nedjeljnih parlamentarnih izbora koji se održavaju u Njemačkoj.
24.09.2021. u 15:23
get url
text

U saopćenju objavljenom u petak iz Evropske komisije su naveli da su "države članice EU-a primijetile zlonamjerne cyber aktivnosti, zajednički označene kao Ghostwriter, i povezivale ih s ruskom državom", piše CNN.

- Takve aktivnosti su neprihvatljive jer nastoje ugroziti naš integritet i sigurnost, demokratske vrijednosti i principe i osnovno funkcioniranje naših demokratija - dodaje se u saopćenju.

Optužbe dolaze uoči izbora u kojim će Nijemci birati nasljednika kancelarke Angele Merkel, koja se povlači nakon 16 godina provedenih na tom poslu.

Prema EU, napadi su usmjereni na "brojne članove parlamenata, vladine zvaničnike, političare i članove medija i civilnog društva u EU pristupom računarskim sistemima i ličnim računima i krađom podataka".

Njemački političari i zvaničnici bili su među onima na meti ruskih zlonamjernih cyber aktivnosti, rekao je u petak jedan zvaničnik EU-a za CNN.

- Ove aktivnosti suprotne su normama odgovornog ponašanja država u kibernetičkom prostoru koje su odobrile sve države članice UN-a i pokušavaju potkopati naše demokratske institucije i procese, uključujući omogućavanjem dezinformacija i manipulacijom informacijama - navodi se u saopćenju.

- Evropska unija i njene države članice snažno osuđuju ove zlonamjerne kibernetičke aktivnosti, koje svi uključeni moraju odmah prekinuti. Pozivamo Rusku Federaciju da se pridržava normi odgovornog ponašanja države u kiberprostoru - dodaje se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.