open-navfaktor-logo
search
Zapadni Balkan
Evropska investicijska banka ima ključnu ulogu u kreditnoj podršci malih i srednjih preduzeća
Evropska investicijska banka (EIB) igra ključnu ulogu u kreditnoj podršci malih i srednjih preduzeća (MSP) u regiji, pokazuje  objavljeni izvještaj "Uticaj posredničkog kreditiranja EIB na preduzeća na Zapadnom Balkanu".
19.12.2023. u 10:40
get url
text

Studija o kreditiranju poduzeća na Zapadnom Balkanu pokazuje značajan utjecaj finansijske podrške EIB-a na zaposlenost i investicije. MSP koja je bila korisnik kredita EIB-a zabilježila je rast zapošljavanja od 15 posto, čime su prestigle slične firme koje nisu dobile ova finansijska sredstva. To znači približno 15 dodatnih radnih mjesta na svakih milion eura plasiranih kredita EIB-a.

Izvještaj se bavi procjenom utjecaja posredničkog kreditiranja EIB-a na MSP u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji u razdoblju od 2009. do 2023. godine.

Tokom ovog razdoblja EIB je finansirala kredite pod povoljnim uvjetima za 28.400 poduzeća. Kompanije koje su koristile ove kredite zabilježile su rast ukupne imovine od 20 posto i značajan rast stalne imovine od 35 posto, u usporedbi s onima bez ovakve podrške, pokazujući važnost povećanog pristupa finansiranju pod povoljnim tržišnim uvjetima za firme. Istraživanje je pokazalo da je pozitivno djelovanje posredničkog kreditiranja EIB izraženije kod poduzeća koja ranije nisu imala pristup financiranju.

- Posredničko kreditiranje EIB igra ključnu ulogu u podsticanju rasta MSP i privrednog razvoja na Zapadnom Balkanu. Pozitivan utjecaj na zaposlenost i investicije dodatno ukazuje na značaj podrške EIB-a u osiguravanju finansiranja i pokretanju održivog privrednog rasta. Posvećeni smo daljoj podršci privatnom sektoru u regionu - kazao je Kirijakos Kakuris, potpredsjednik EIB-a.

Debora Revoltela, glavna ekonomistica EIB-a, istakla je da ova studija pokazuje pozitivno djelovanje finansiranja EIB-a na jačanje kapaciteta poduzeća za investiranje, proširenje i doprinos dugoročnom razvoju regije. Također, naglašava i ključnu ulogu EIB-a u podsticanju finansijske inkluzije time što je nekim MSP omogućen pristup bankarskim kreditima po prvi put.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.