open-navfaktor-logo
search
Revidiranje budžeta
EU postiže dogovor o 50 milijardi eura pomoći Ukrajini, otklanja se prijetnja mađarske blokade
Čelnici Evropske unije vjerovatno će ove sedmice postići dogovor o 50 milijardi eura pomoći za Ukrajinu, jer će to doći u paketu s drugim novcem od koga će imati koristi Mađarska, koja je prijetila da će je blokirati, kazao je evropski komesar za budžet Johannes Hahn.
13.12.2023. u 21:30
get url
text

EU želi da revidira svoj budžet do 2027. kako bi dodala 33 milijarde eura kredita i 17 milijardi grantova za Kijev, tako da Ukrajina, koja se bori protiv ruske invazije, ima sigurno finansiranje za održavanje države.

Mađarska, čiji premijer Viktor Orban hvali svoje veze s Moskvom, dovela je u pitanje iznos i njegov plasman u budžet EU, oko čega svih 27 vlada EU-a, među kojima i Budimpešta, moraju jednoglasno da se slože.

Sporazum s EU-om utoliko je važniji jer je nova finansijska pomoć Ukrajini iz Sjedinjenih Država postala moneta za potkusurivanje u unutrašnjoj politici, što dovodi u sumnju to da li će Kijev dobiti još novca od Washingtona.

- Proljetos nas je američka vlada zamolila da bi bila veoma opredijeljena za to ako bismo mogli da predvodimo dugoročnu podršku Ukrajini i kao svojevrsni pritisak na Zastupnički dom i Senat da urade nešto slično - rekao je evropski komesar za budžet Johannes Hahn u ekskluzivnom intervjuu Reutersu.

- To sve dobro razumiju svi čelnici, i zato mislim da će se na kraju i Mađarska složiti, jer se radi i o njenim interesima - izjavio je Hahn uoči samita čelnika EU-a u Briselu na kome će se raspravljati o tom pitanju.

Mađarska je zainteresovana za više fondova EU-a kako bi zaštitila svoje granice od ilegalnih migranata i platila trećim zemljama da spriječe migrante da uđu u Evropu. Revizija budžeta EU-a, osim 50 milijardi za Ukrajinu, predviđa i dodatnih 15 milijardi eura za te politike.

- To je paket, nije samo za Ukrajinu, ima nešto u njemu za migracije, zaštitu granica, podršku zemljama poput Turske, danas dobrih prijatelja Mađarske i obrnuto, da dobijemo i dodatna finansijska sredstva - kazao je Hahn.

Kako bi dodatno dotjerala dogovor, Komisija je u srijedu odlučila deblokirati pristup Mađarskoj kohezionim fondovima EU-a u iznosu od 10 milijardi eura koji su zamrznuti zbog zabrinutosti EU-a da Mađarska ne poštuje vladavinu prava. Mađarski parlament usvojio je u utorak zakone za poboljšanje nezavisnosti sudova.

Upitan da li EU ima alternativni plan da Ukrajini osigura gotovinu čak i ako Mađarska blokira korištenje zajedničkog budžeta EU, Hahn je rekao:

- Jedan od kvaliteta Komisije je da uvijek ima plan B, ali iskreno ne želim da pričam i spekulišem o planu B jer to također stvara priliku za izlazak.

Upitan može li 26 zemalja EU-a osim Mađarske osigurati novac kroz međuvladin sporazum, Hahn je rekao:

- Naravno. To je jedna od mogućnosti. Ali ne vjerujem da bi Mađarska ostala izvan međunarodne, ne samo evropske, nego i međunarodne zajednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.