open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Turska ima za cilj da bude među liderima nove ere
Status quo uspostavljen tokom Prvog i Drugog svjetskog rata više ne služi svijetu i potrebna je nova era, u kojoj Turska nastoji biti među liderima.
15.09.2023. u 19:24
get url
text

VEZANI TEKST - Erdogan: Turska je jača nego prije 28 godina, nećemo dozvoliti da se ponove patnje poput genocida u Srebrenici

- Turska može postići uspješne rezultate u svijetu tako što će imati koristi od svakog razvoja na globalnom nivou - rekao je Erdogan na ceremoniji otvaranja 10. kongresa Svjetskog turskog poslovnog vijeća (DTIK), koji se održava u Istanbulu u petak i subotu.

Osvrćući se na tursku dijasporu, rekao je da broj turskih državljana koji žive, rade i studiraju u drugim zemljama dostiže osam miliona.

On je rekao da Turska radi na poboljšanju ekonomskih, društvenih i političkih veza kroz institucije kao što je DTIK.

- Tako ćemo zajedno otvoriti novu eru i za našu domovinu i za našu braću i sestre u dijaspori - istakao je turski predsjednik.

On je također rekao da Turska nije dovoljno iskoristila moć svoje dijaspore, posebno u zapadnim zemljama, dodajući da slabije dijaspore imaju veću moć na političkoj strani.

Omer Bolat, turski ministar trgovine, rekao je da uprkos razornim zemljotresima ove godine, Turkiye se nastavlja razvijati.

Dodao je da je Turska postala centar trgovine, investicija i turizma te da nastavlja diverzifikovati svoje trgovinske proizvode i destinacije postizanjem više trgovinskih sporazuma.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.