open-navfaktor-logo
search
Spremni pružiti podršku
Erdogan pozvao na prekid sukoba u Sudanu: Događaje pratimo sa zabrinutošću i bratskom osjetljivošću
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je danas tokom telefonskog razgovora s dužnosnicima Sudanskog suverenog vijeća rekao da pažnju i brigu treba posvetiti zaštiti života i imovine turskih građana i institucija u Sudanu.
20.04.2023. u 19:09
get url
text

U saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako je Erdogan održao odvojene telefonske razgovore s predsjednikom Sudanskog suverenog vijeća generalom Abdulfettahom Abdurrahmanom al-Burhanom i zamjenikom predsjedavajućeg Sudanskog suverenog vijeća i zapovjednikom Snaga za brzu podršku Muhammedom Hamdanom Dagalom.

Tokom sastanaka na kojima se razgovaralo o razvoju događaja u Sudanu, Erdogan je rekao da događaje u Sudanu prate sa zabrinutošću i bratskom osjetljivošću.

Navodeći da su kao Turska od početka iskreno podržavali tranzicijski proces u Sudanu, Erdogan je izjavio da su nedavni događaji naštetili borbi koja traje od 2018. i doveli u opasnost dobitke tranzicijskog razdoblja.

Pozivajući strane da prekinu sukobe, prekinu prolijevanje bratske krvi i vrate se dijalogu, Erdogan je pozvao Sudan da poduzme potrebne korake kako bi osigurao jedinstvo društva, da ne zatvara vrata kontaktima i da probleme rješava razumno.

Naglasio je da će kao Turska nastaviti stajati uz bratsku sudansku državu i narod u ovom procesu te da su spremni pružiti sve vrste podrške.

Ističući da treba obratiti pažnju na zaštitu života i imovine turskih državljana i institucija u Sudanu, Erdogan je naglasio da treba poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se osiguralo sigurno korištenje aerodroma Khartoum kako bi se osigurao prijevoz turskih državljana u Tursku i otvorio koridor za hitnu humanitarnu pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.