open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Izrael pokušava slomiti duh stanovnika Gaze namjernim bombardovanjem bolnica u opkoljenoj enkavi
Izrael pokušava slomiti otpornost stanovnika Gaze namjernim bombardovanjem bolnica u opkoljenoj enklavi, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, misleći na ponovljene, namjerne napade na bolnice u Gazi posljednjih sedmica.
20.11.2023. u 18:26
get url
text

VEZANI TEKST - Erdogan: Izrael je teroristička država

- Izraelu i njegovim pristalicama koje koriste sva moderna ratna sredstva protiv djece, žena, staraca će se suditi u savjesti čovječanstva - rekao je Erdogan, govoreći nakon sjednice Vlade u Ankari.

Dodao je da je od početka izraelskog napada na Gazu 7. oktobra, palestinska enklava je doživjela zločine i okrutnost sličnih onima u srednjovjekovnim krstaškim ratovima i Drugom svjetskom ratu.

Poručio je da je Turska "jedina zemlja" koju Izrael ne može nazvati antisemitskom.

- Ne možete vidjeti takvu mrlju srama u prošlosti Turske- rekao je Erdogan i dodao:

- Ako ne reagujemo na ono što se dešava u Gazi, nećemo moći spriječiti da okupatorski fanatizam sutra dođe do naših vlastitih zemalja - kazao je.

Otkako je Izrael počeo bombardovati Pojas Gaze nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, najmanje 13.000 Palestinaca je ubijeno, uključujući više od 9.000 žena i djece, a više od 30.000 je ranjeno, prema posljednjim podacima palestinskih vlasti.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, također su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim zračnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Broj ubijenih u Izraelu je revidiran na oko 1.200, prema zvaničnim podacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.