open-navfaktor-logo
search
Online izložba
Eminentni turski umjetnici prikazali borbu svog naroda da spriječi vojni puč iz jula 2016.
Na 4. godišnjicu "Dana demokratije i nacionalnog jedinstva", Predsjedništvo Republike Turske - Direkcija za komunikacije, i Univerzitet Ankara Hacı Bayram Veli, pokrenuli su online izložbu eminentnih turskih umjetnika, kako bi svijetu, kroz umjetničke intervencije, prikazali borbu, ali i stradanja, ujedinjenog turskog naroda u namjeri da spriječi pokušaj vojnog puča, koji je, podsjetimo, 15. jula 2016. organizirala teroristička organizacija FETO.
17.07.2020. u 17:21
get url
text

Izložba se sastoji od slika, plakata i pokretnih plakata. Pokretni plakati su grafički proizvodi koji se sastoje od kratkoročnih i neprekidnih videozapisa koji sadrže kinematografske elemente kao metodu izražavanja, ali još uvijek imaju snažnu izražajnu snagu plakata.

- Zbog procesa pandemije u kojoj se nalazimo, virtualne su izložbe zamijenjene stvarnim izložbama. U tom kontekstu želimo virtualnu izložbu "Proširena stvarnost" približiti umjetnicima i ljubiteljima umjetnosti stvarnosti. U tom kontekstu, s virtualnom izložbenom platformom koju koristimo, gledatelji će biti u mogućnosti kretati se izložbom bilo svojim mobilnim uređajem, računarom ili virtualnim naočalama.

Birsen Ceken, istaknuta turska umjetnica

Ljubitelji umjetnosti, koji izložbu gledaju s virtualnim naočalama, naići će na iskustvo kao da gledaju izložbu u galeriji. Oni će istovremeno vidjeti posjetioce izložbe i imati priliku da detaljno razgledaju radove.

Ovom izložbom donijet ćemo duh 15. jula, "Dana demokratije i nacionalnog jedinstva" u virtualno izložbeno okruženje, te ga još jednom predstaviti ljubiteljima umjetnosti i svim našim ljudima- kazala je Birsen Ceken, organizatorica i profesorica sa Univerziteta Ankara Hacı Bayram Veli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.