open-navfaktor-logo
search
Završen proces
Elektroprivreda RS-a pristupila crnogorskoj berzi električne energije
Crnogorska berza električne energije (MEPX) saopćila je u ponedjeljak da je Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) Trebinje postala dvadeset drugi član crnogorskog tržišta i petnaesta strana članica.
27.11.2023. u 20:24
get url
text
Elektroprivreda RS
Elektroprivreda RS

Elektroprivreda RS-a sa sjedištem u Trebinju, uspješno je završila proces registracije na berzanskom tržištu Crne Gore i time postala dvadesetdrugi učesnik na BELEN-ovim tržištima, od čega petnaesti van Crne Gore.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) osnovana je kao javno preduzeće 2. juna 1992. godine, a 2005. godine je organizovana kao Mješoviti Holding Elektroprivreda Republike Srpske akcionarsko društvo Trebinje. MH Elektroprivredu RS, jednu od tri elektroprivredne kompanije u Bosni i Hercegovini, čine 11 zavisnih preduzeća i matično preduzeće koje permanentno kontroliše i ocjenjuje uspješnost poslovanja svih zavisnih preduzeća. MH ERS u svom sastavu ima pet preduzeća za proizvodnju električne energije, pet preduzeća za distribuciju električne energije i Istraživačko razvojni centar elektroenergetike IRCE a.d. koji se bavi istraživanjem, ispitivanjem i razvojem elektroenergetske opreme. MH ERS se bavi djelatnošću proizvodnje električne energije i eksploatacijom sirovina koje su potrebne u proizvodnji električne energije, distribucijom i prodajom električne energije, upravljanjem elektroenergetskim sistemom kao i rukovođenjem projektima i implementacijom projekata u energetskom sektoru u RS.

Ukupna instalisana snaga proizvodnih objekata ERS, u kojima se energija proizvodi iz hidro i termo (ugalj) izvora, iznosi 1.348 MW, dok prosječna godišnja proizvodnja električne energije iz postojećih proizvodnih objekata iznosi oko 5.000 GWh. MH ERS 25 posto svoje godišnje proizvodnje električne energije izveze u zemlјe u regionu, a svoju budućnost planira tako da svojim poslovnim potezima obezbijedi stabilnost i razvoj sistema, kroz integrisanje u energetski sistem Evrope.

Ciljevi ove kompanije su da putem optimalnog iskorišćenja energetskih izvora i pouzdanog rada sistema, uz izgradnju novih energetskih objekata, zadrže poziciju vodećeg trgovca i snabdjevača električnom energijom u RS i da povećaju sopstveno učešće na regionalnom energetskom tržištu, navodi se u saopćenju Crnogorske berze električne energije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.