open-navfaktor-logo
search
Slučaj Gadžun
Dženin otac prije nego što mu je pozlilo u sudnici: Brzom poštom dobili smo njenu dekicu, čizmice, cucu...
U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je prekinuto ročište na kojem su svjedočili roditelji preminule dvoipogodišnje Džene Gadžun, na suđenju ljekarima koji su optuženi da su skrivili smrt djevojčice.
08.02.2024. u 14:55
get url
text

VEZANI TEKST - Murisu Gadžunu tokom svjedočenja o smrti kćerke Džene pozlilo, odvezli ga na KUM

Kako smo ranije objavili, ročište je prekinuto jer je Dženinom ocu Murisu Gadžunu pozlilo za govornicom za vrijeme unakrsnog ispitivanja od advokata odbrane optuženih ljekara.

Za Dženinu smrt sudi se anesteziologu Suadu Rožajcu, te doktoricama oftalmolozima Nini Jovanović i Jasmini Halimić - Alajbegović. Rožajac se tereti za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, dok su doktorice optužene za zloupotrebu položaja. 

Muris Gadžun danas je, odgovarajući na pitanja tužiteljice Maje Pašić o zdravstvenom stanju djevojčice, kazao da je Džena imala očni kapak, koji joj je bio spušten preko oka, zbog čega je podvrgnuta operaciji u Kantonalnoj bolnici u Zenici. Operisala ju je dr. Nina Jovanović. Nakon operacije, međutim, na čelu i na kapku djevojčice bile su prisutne rane koje nikako nisu zacjeljivale. Roditelji su, kako je kazao, radili sve što su im ljekari govorili, djevojčica je primala antibiotike, ali se stanje nije popravljalo. 

Kazao je da je njegova supruga Amila komunicirala sa dr. Jovanović, kojoj je poslala fotografije rane, te da joj je ona na to kazala da je to "potpuno inflamatorno", kao i da on ne zna šta to znači. Jovanović je, kako je dalje naveo, kazala da se to mora hitno odstraniti, jer Dženino tijelo ne prihvata materijal s kojim je to rađeno. 

Operacija hitna, ali mjesta u bolnici nema

Roditelji su potom odveli dijete u zeničku bolnicu kod dr. Jovanović, koja im je rekla da operaciju treba hitno raditi, ali da u KB Zenica nema mjesta i da dijete mora ići na listu čekanja. Nakon toga roditelji su se raspitivali da li se to privatno može negdje uraditi, da bi, kako je naveo Gadžun, svugdje dobili odgovor da to mora ponovo raditi ljekar koji je izveo i prvu operaciju. 

Kazao je da je rekao supruzi da nazove dr. Jovanović i da pita može li se to privatno uraditi. Od nje su dobili odgovor da može, da operacija košta 2.600 KM, te da su dobili popust od 400 KM, pa bi to ukupno iznosilo 2.200 KM. U tu cijenu, kako je rekao, rečeno im je da je uračunata anestezija i pregled poslije operacije. 

Gadžun je kazao da su lokaciju na kojoj će biti operisana Džena dobili na sam dan operacije, odnosno 8. novembra 2021., te da mu je lokaciju poslala Jovanović putem Instagrama. Došli su sa djetetom na Dobrinju, pred "polikliniku" Bejtović. 

- Došao je čovjek i otključao vrata, kasnije smo saznali daje to bio dr. Benjamin Bejtović. Ušli smo i sjeli i čekali da dođu doktori - opisivao je otac djevojčice. 

Nakon što su stigli, prvi je, kako je kazao, izašao dr. Rožajac koji je sjeo i nakratko pregledao Dženine nalaze. Kazao je da dijete nije pregledao, izvagao, niti pitao da li ima nekih zdravstvenih problema ili alergija. Potom je, kako je ispričao, došla Jovanović koja im je dala neki papir da se potpiše jedno od njih. Rekao je da im nije objasnila šta potpisuju, niti im je spominjala moguće komplikacije, te da je papir potpisala njegova supruga. 

Također je, kako je rekao, doktorica kazala da je donijela neki drugi materijal koji je mogao biti ugrađen djevojčici, ali da su oni to odbili te tražili samo da se izvadi ono što joj je bilo ugrađeno ranije. 

Nakon toga im je rečeno da izađu, da putem Instagrama pošalju brojeve telefona na koje će im javiti kad operacija bude završena, te da će sve trajati oko 45 minuta.

Roditelji djevojčice čekali su, kako je dalje ispričao, u autu. Nakon što je prošlo 45 minuta, a poziva nije bilo, Amila se uznemirila, a nakon što su čuli sirenu Hitne pomoći odmah je posumnjala da nešto nije u redu s Dženom. On joj je govorio da ne sluti i da u naselju sigurno ima starih i bolesnih, te da je sigurno nekom pozlilo. 

Međutim, nakon što je Hitna pomoć stigla pred ordinaciju, Amila je istrčala iz auta i počela vikati.

- Dočekala ju je neka plava doktorica i neki momak. Onda je došla Nina i rekla da Džena mora na Klinički da se izvrše detaljne pretrage. Momak iz Hitne mi je rekao da sklonim suprugu da ne vidi Dženu. Ja sam je odveo u auto i krenuli smo prema KCUS-u, a vozilo Hitne nas je preteklo usput - ispričao je Gadžun. 

Po dolasku u KCUS, na Pedijatriju, nisu mogli odmah ući. Tu su zatekli dr. Jovanović, sjedili su i čekali i niko im, kako je kazao, tada ništa nije govorio. Htjeli su Jovanović dati novac za operaciju, ali im je ona rekla da "nije ni vrijeme ni mjesto za to". Potom se pojavio dr. Suad Rožajac, a Muris je tada rekao da "ili on izađe ili ću ja". 

- Potom je Rožajac otišao, a ubrzo potom i Nina - rekao je.

Kazao je da je putem poruka pitao Jovanović šta se dogodilo, da mu je ona odgovorila da ne zna, te obećala da će im donijeti Dženine stvari. Kasnije ih je, kako je kazao, kontaktirala i rekla da im ne može donijeti stvari, ali da će im poslati brzom poštom.

- Brzom poštom dobili smo njenu dekicu, cucu i čizmice...pidžamu u kojoj je bila to jutro nismo dobili - kroz suze je jedva izustio Gadžun.

Kad se malo pribrao, nastavio je govoriti šta se dalje dešavalo. Tek sutradan mogli su ući kod Džene jer se sve odvijalo u vrijeme pandemije COVID-19, te su čekali rezultate testa 24 sata. 

Ljekari na KCUS-u rekli su im da je stanje jako loše, da dijete ne daje znake života i da je u životu održavaju aparati, kao i da u oni dali sve od sebe.

Tužiteljica je tada Gadžunu predočila zapsinik iz istrage, gdje je Gadžun policajcima rekao da im je Nina Jovanović rekla "da je došlo do malog zatajenja i da je potebno da ode u KCUS na pretrage", te ga pitala za ovu razliku u iskazu, ali se Gadžun tih detalja nije mogao sjetiti. Već tada otac djevojčice bio je vidno uznemiren i potresen, te je sutkinja Indira Jahić dala kratku pauzu od pet minuta kako bi se malo smirio.

Ročište prekinuto

Nakon pauze, Gadžun je ispričao da su na Pedijatriji dobili informacije da je mozak djeteta "spaljen", bez funkcija i da je stanje jako teško i neizvijesno. 

Potom je ispitivanje svjedoka preuzeo advokat Suada Rožajca Alen Nakić, koji je konstatovao da je svjedok danas rekao da ga Rožajac nije pitao da li je Džena alergična na nešto, a da u zapisniku policije stoji da jeste. Gadžun se nije mogao sjetiti šta je pričao u policiji, ali je na insisiranje advokata da razjasni ovu razliku kazao da doktor nije pitao da li je alergična na nešto. 

Odgovarajući dalje na pitanja advokata, kazao je da je supruga najčešće vodila dijete na preglede, jer je on boravio na terenu poslom i da ga je ona informisala o njenim nalazima. 

Rekao je da se ne može sjetiti da li su dijete vodili na inhalacije niti da su je vozili u Hitnu pomoć u Kakanj. Potvrdio je da je djetetu rađen snimak magnetnom rezonancom, ali nije bio siguran kad je to tačno bilo.

Potvrdno je odgovorio na pitanje da li je Rožajac roditeljima 9. novembra, dan nakon pada djeteta u komu, nudio roditeljima pomoć, te da su oni to odbili.

U tom trenutku, Gadžun je problijedio, te kazao da se ne osjeća dobro. Uhavtio se za prsa i rekao da ga nešto guši, nakon čega je ročište prekinuto, a on je vozilom Hitne pomoći prevezen u KUM KCUS-a, gdje je, kako sazajemo, zadržan na posmatranju.

U trenucima dok se sve ovo dešavalo, novinari koji su pratili suđenje u susjednoj prostoriji nisu mogli čuti ton iz sudnice, ali je videoprijenos i dalje trajao. 

Kako se moglo vidjeti na ekranu, kada je Gadžunu pozlilo, Rožajac je ustao i obraćao se Sudskoj policiji i nešto gestikulirao, moguće nudeći pomoć ili neke instrukcije, dok su optužene doktorice ostale sjediti mirno na svojim mjestima.

Suđenje će biti nastavljeno 22. februara, kada je planirano da, ukoliko bude sve u redu sa njegovim zdravstvenim stanjem, Gadžun završi svjedočenje. Ukoliko ipak ne bude mogao pristupiti, kao svjedoci će biti pozvani Jasmina i Benjamin Bejtović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.