open-navfaktor-logo
search
Muškarac savladan
Dvoje ubijenih u pucnjavi na aerodromu u Kišinjevu, napadač navodno wagnerovac
Dvije osobe su ubijene u pucnjavi na međunarodnom aerodromu Kišinjev, u glavnom gradu Moldavije, potvrdile su u petak lokalne vlasti.
30.06.2023. u 22:09
get url
text

Incident se dogodio nakon što je strani državljanin kojem je odbijen ulazak u zemlju otvorio vatru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije saopćilo je da su specijalne snage upućene na aerodrom kako bi stavile situaciju pod kontrolu.

Napadač, čija nacionalnost nije otkrivena, je uhapšen.

Zasad nije poznato ko su žrtve pucnjave.

Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da je napadač ranjen tokom hapšenja.

- U ovom trenutku je opasnost uklonjena. Napadač je ranjen i prima ljekarsku pomoć - objavila je policija na Facebooku. Letovi su odgođeni, no policija je rekla da će se uskoro nastaviti.

Prema neslužbenim informacijama, koje vlasti nisu komentirale, napadač je ruski državljanin. Portal Pulsmedia piše da je riječ o pripadniku Wagnerovih plaćenika. Također, isti medij navodi da je muškarac na aerodromu glavnog grada Moldavije uzeo taoce.

Protiv muškarca je podnesena krivična prijava pod optužbom za terorizam, navodi Pulsmedia.

Izvor iz policije je rekao da je napadač doletio iz Turske te da je protiv granične policije upotrijebio vatreno oružje. Moldavski portal Newsmaker je citirao neimenovane dužnosnike koji su rekli da je muškarac graničnom policajcu oduzeo pištolj nakon što je odveden u prostor gdje mu je zabranjen ulazak.

Newsmaker je objavio da je napadač potom otvorio vatru. Moldavija, koja je ostvarila nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991., ima 2,6 miliona stanovnika i nastoji postati članicom Evropske unije. Nalazi se između Rumunije i Ukrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.