open-navfaktor-logo
search
Sve snimili
Dramatičan trenutak: Morski pas otkinuo dio noge paraglajderu dok je letio iznad mora
Snimka prikazuje 37-godišnjeg muškarca iz Jordana kako leti iznad površine Crvenog mora prije nego što je morski pas iznenada iskočio i zagrizao mu nogu. Izgubio je stražnji dio stopala, kao i nekoliko tetiva, nakon napada ostali su mu poderani mišići i slomljene kosti.
01.07.2021. u 10:42
get url
text

Hitna služba ga je odvela u vojnu bolnicu Prince Hashem, u lučkom gradu, gdje je operisao desnu nogu. Njegovo je stanje opisano kao stabilno.

Mohammed Khalil Al Zabada s fakulteta morskih nauka rekao je lokalnim medijima da su napadi morskih pasa u zaljevu Akaba rijetki. Ima više vrsta morskih pasa koje plivaju u Crvenom moru, ali obično ne bi plivale u plitkoj vodi u Jordanu.

- Morski psi se nalaze u svim morima svijeta, a u Crvenom moru postoji mnogo vrsta morskih pasa, no njihovo prisustvo u regiji Aqaba vrlo je rijetko - Rekao je za Gulf News.

Iako su rijetka pojava, posljednjih godina bilo je nekoliko napada morskog psa. U oktobru prošle godine morski pas je dvanaestogodišnjem dječaku i turističkom vodiču otkinuo udove na obali Egipta. Grupa je plivala s lokalnim vodičem oko grebena Ras Muhammud u Sharm-El-Sheikhu kad je morski pas ugrizao troje ljudi iz grupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.