open-navfaktor-logo
search
Nestabilno vrijeme
Dr. Pašić: Najviše je osoba sa visokim pritiskom, zdravi se žale na glavobolju i razdražljivost
Hroničnim bolesnicima savjetovala bi da redovno uzimaju terapiju, a svima da povedu više računa o prehrani, u koju bi trebalo uvrstiti više svježeg voća i povrća, te laganu šetnju, kaže specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS
05.11.2019. u 21:01
get url
text

Nestabilno vrijeme, praćeno izrazito visokim temperaturama za ovo doba godine, uzrok je povećanog broja osoba koje ovih dana traže ljekarsku pomoć u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Kazala nam je to dežurni ljekar dr. Zakira Pašić, specijalista urgentne medicine u Hitnoj pomoći, dodajući kako česta promjena temperature i atmosferskog pritiska donosi probleme najviše starim i hroničnim bolesnicima, ali i zdravoj populaciji.

- Zdrave osobe najčešće nam dolaze sa glavoboljom, nesanicom i razdražljivošću. Kada je riječ o hroničarima, najviše je onih sa visokim pritiskom, astmatičara i ostalih plućnih bolesnika, te onih koji se žale na bolove u zglobovima. Dolaze nam i osobe sa simptomima stomačne viroze (povraćanje, proliv, povišena temperatura) i respiratornim problemima, a među njima najviše je djece - kaže Pašić.

Kako bi se što lakše izborili sa zdravstvenim problemima koje donosi ovakvo vrijeme, Pašić hroničnim bolesnicima preporučuje da redovno uzimaju propisanu terapiju, povedu računa o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

- Hronični bolesnici nikako ne bi trebali preskakati i na svoju ruku smanjivati dozu terapije, što neki rade, a kada je riječ o prehrani, prednost treba dati svježem voću i povrću, kojeg u ovo vrijeme ima u izobilju, piletini, puretini i ribi. Izbjegavati masnu i začinjenu hranu koja je teško probavljiva i koja samo može dodatno komplicirati stanje. Važna je i tjelesna aktivnost, a to znači barem pola sata dnevno lagane šetnje, vježbe ili vožnje bicikla. Apeliram na sugrađane da povedu računa o ličnoj, te higijeni hrane i prostora u kojima borave - savjetuje Pašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.