open-navfaktor-logo
search
Humanitarna katastrofa
Doktor iz Al Shife: Izraelska vojska okružuje bolnicu i bojimo se da će provaliti u nju, granatirana intenzivna njega
Palestinsko Ministarstvo zdravlja objavilo je da izraelska vojska opkoljava bolnicu Al Shifa u Gazi, dok traje neprekidno granatiranje i pucnjava.  
14.11.2023. u 22:18
get url
text

VEZANI TEKST - Agencije UN-a napustile Gazu: "Poklekli su pred Izraelom"

- Ne možemo stajati blizu prozora i ne možemo se kretati između odjeljenja bolnice. Bojimo se da će Izraelci provaliti u bolnicu - kazao je doktor iz bolnice Al Shifa.

Ovo dolazi samo sat vremena nakon izjave glasnogovornika Bijele kuće Johna Kirbyja da "ima vlastite nezavisne obavještajne podatke" da Hamas koristi bolnice u Gazi u vojne svrhe.

Kirby, međutim, nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje.

Pod istim izgovorom i bez pružanja dokaza, Izrael gađa bolnice u Gazi ubijajući raseljene civile, pacijente i medicinske timove na dnevnoj bazi.

U međuvremenu, pozivi palestinske vlade i organizacija u Gazi da nezavisni međunarodni timovi posjete bolnice i i dalje se ignorišu.

Ljekari i medicinski timovi koji rade u Al-Shifi također su odbacili ideju da su palestinski borci smješteni u bolnici, optužujući Izrael da koristi te optužbe kako bi pokušao opravdati svoje nezakonite napade na medicinske ustanove.

U večerašnjim napadima je ponovo gađan kompleks glavne bolnice Al-Shifa i pogođen odjel za intenzivnu njegu.

Izraelska potpuna blokada Pojasa Gaze i neprestani napadi uzrokovali su dramatičnu situaciju u kompleksu bolnice Al-Shifa u kojem je pod opsadom nekoliko hiljada pacijenata i civila koji su tamo potražili sklonište.

Napadi na solarne panele bolnice Al-Shifa, kao i na jedinicu intenzivne njege i porođajnu salu dodatno su produbili ovu tragediju, a odjel intenzivne njege za novorođenčadi je prestao da radi zbog nedostatka struje.

Prijevremeno rođene bebe na liječenju u odjeljenju neonatalne intenzivne njege izvađene su iz inkubatora i prebačene na drugo odjeljenje.

Direktor bolnice Al-Shifa Muhammed Abu Silmiyye izjavio je ranije da je sedam pacijenata, uključujući one sa intenzivne njege, umrlo zbog nedostatka medicinskog materijala i nestanka struje.

Navodeći da je zbog nestanka struje u vitalnoj opremi život izgubilo šest prijevremeno rođenih beba i devet ranjenih osoba, Abu Silmiyye je rekao da je broj ljudi koji su izgubili život u bolnici porastao je na 20 u proteklih nekoliko dana koliko taj kompleks pod potpunom opsadom drži izraelska vojska.

Ističući da su se ti smrtni slučajevi dogodili kao posljedica toga što Izrael nije dozvolio ulazak goriva, Abu Silmiyye je rekao da se u bolnici nalaze još 33 prijevremeno rođene bebe čiji su životi ugroženi.

New York Times je pobio izraelske optužbe da je "palestinski projektil koji je zatajio" pogodio bolnicu Al-Shifa 10. novembra.

Jedinica američkih novina za vizualna istraživanja rekla je da se "čini da su najmanje tri projektila koja su pogodila bolnicu bila izraelska, prema slikama fragmenata oružja koje je prikupio i potvrdio The New York Times, a analizirali stručnjaci". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.