open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Direktoru građevinske firme zbog pogibije radnika godina zatvora, njegovoj supruzi doživotno će isplaćivati odštetu
Kantonalni sud u Sarajevu, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, izrekao je presudu kojom je Sedina Hadžića proglasio krivim za teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u vezi sa krivičnim djelom nepropisno izvođenje građevinskih radova. 
22.11.2023. u 12:58
get url
text

Hadžić je pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a u koju je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Proglašen je krivim što je kao direktor firme "Hadžić gradnja" d.o.o. Sarajevo, te kao rukovodilac gradilišta na jednoj privatnoj kući u općini Novi Grad postupio protivno propisima i općepriznatim tehničkim pravilima čime je prouzrokovana smrt jedne osobe.

Radi se o nesreći na gradilištu koja se dogodila u martu prošle godine u ulici Branislava Nušića, kada je prilikom pada sa zida radnik A. N. (1985) zadobio po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo u KCUS-u.

Kantonalni sud u Sarajevu je na prijedlog Tužilaštva optuženom Hadžiću izrekao sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja poslova šefa gradilišta u trajanju od pet godina od pravomoćnosti presude.

Također, na ime imovinsko-pravnog zahtjeva optuženog je obavezao da supruzi preminulog radnika od dana pravomoćnosti presude isplaćuje mjesečno određen iznos u obliku doživotne rente u njenu korist.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.