open-navfaktor-logo
search
Država Kentucky
Detalji masakra u SAD-u: Zaposlenik banke ubijao kolege, pucnjavu prenosio uživo na Instagramu
Zaposlenik banke naoružan puškom ubio je petoro kolega i ranio još devet ljudi na svom radnom mjestu u ponedjeljak dok je na internetu putem Instagrama prenosio video napada u centru Louisvillea, američke savezne države Kentucky, rekli su dužnosnici, javljaju agencije. 
11.04.2023. u 10:11
get url
text

VEZANI TEKST - U pucnjavi u banci u Louisvilleu petero mrtvih, ranjeno šest osoba

Napadač je smrtno stradao na mjestu događaja, saopćila je policija, ali nije jasno je li od policijske pucnjave ili samoranjavanja. Odjel je identificirao napadača kao 23-godišnjeg Connora Sturgeona koji se prošle godine pridružio podružnici Stare narodne banke (Old National Bank) kao stalni zaposlenik.

Policija je navela da je u roku od nekoliko minuta odgovorila na dojave o napadaču u banci u blizini bejzbolskog stadiona Slugger Field.

- Policajci su pucali na napadača koji je bio naoružan puškom, rekla je novinarima šefica policije Jacquelyn Gwinn-Villaroel.

- Napadač je uživo prenosio video svog napada preko interneta - rekla je.

Policija je identificirala žrtve. Riječ je o Joshui Barricku (40), Thomasu Elliotu (63), Juliani Farmer (45) i Jamesu Tuttu (64).

Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da je poznavao neke od žrtava, uključujući Elliota, višeg potpredsjednika banke.

- Naučio me kako pomoći u izgradnji moje advokatske karijere, pomogao mi je da postanem guverner, dao mi je savjete kako biti dobar otac - rekao je Beshear.

Devet osoba ranjenih u napadu liječi se u bolnici Univerziteta u Louisvilleu, rekao je glasnogovornik bolnice, uključujući dva policijska službenika.

Jedan od policajaca, 26-godišnji nedavni diplomac policijske akademije, dobio je udarac u glavu i podvrgnut je operaciji glave, izvijestila je policija. Dvije druge žrtve također su bile u kritičnom stanju.

Prema navodima s Facebook stranice majke napadača, Connor Sturgeon je odrastao u Južnoj Indiani, saveznoj državi sjevernije od Louisvillea.

U banci je bio pripravnik od 2018. do 2020. prije nego što je 2022. dobio ugovor na neodređeno na poziciji bankara. Nikakav prethodni kontakt nije imao s policijom Louisvillea, rekao je šef policije.

- Ovo je bio ciljani čin zlog nasilja - rekao je novinarima Craig Greenberg, gradonačelnik grada od 625.000 stanovnika.

Radio je više od godinu dana u banci, a nedavno je, kako javlja CNN, dobio obavijest da će dobiti otkaz. Policija sumnja da je upravo to bio njegov motiv. Prije pucnjave je ostavio poruku, tvrdi izvor iz policije. Poruka je bila namijenjena roditeljima i prijateljima i u njoj je najavio da će napasti ljude u banci. 

U Sjedinjenim Državama je do sada ove godine bilo više od 140 masovnih pucnjava, prema navodima Gun Violence Archivea, koji "masovnu pucnjavu" definira kao onu u kojoj su najmanje četiri osobe upucane, povrijeđene ili ubijene, objavio je RSE. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.