open-navfaktor-logo
search
Napunjen eksplozivom
Deseci poginulih u napadu dronom na sirijsku vojnu akademiju u Homsu
U napadu dronom u četvrtak na sirijsku vojnu akademiju poginulo je više od 60 ljudi, saopćili su ratni posmatrači, a državni mediji okrivljuju "terorističke organizacije" za napad u Homsu koji je pod vladinom kontrolom, prenosi AFP.
05.10.2023. u 21:25
get url
text

U centralnom sirijskom gradu Homsu, "naoružane terorističke organizacije" ciljale su na "svečanu dodjelu diploma za oficire vojne akademije", navodi se u vojnom saopćenju koje je prenijela prorežimska novinska agencija Sana, izvještavajući o žrtvama.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, posmatračka grupa sa sjedištem u Britaniji sa širokom mrežom izvora na terenu, izvijestila je o "više od 60 mrtvih, uključujući vojno osoblje i najmanje devet civila", uz još desetke ranjenih.

Nije bilo neposrednog preuzimanja odgovornosti. Napad je izveden "dronom napunjenim eksplozivom", navodi se u vojnom saopćenju.

Sirijske oružane snage osudile su "kukavički, bez presedana" napad i rekle da će odgovoriti punom snagom, upozoravajući da će oni koji su planirali i izveli napad "skupo platiti", prenio je CNN.

Sirijska vlada preuzela je punu kontrolu nad Homsom, trećim po veličini gradom u Siriji, 2017. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.