open-navfaktor-logo
search
Krizni štab FBiH
Dedić: Za podršku proljetnoj sjetvi izdvojeno 9,5 miliona KM, javni poziv u toku
Na današnjoj press konferenciji povodom aktuelne situacije vezano za epidemiju koronavirusa i utjecaju na privredu, javnosti se obratio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.
15.04.2020. u 17:32
get url
text

Dedić je istakao da su prije 20 dana predstavljene mjere za podršku domaćoj poljoprivredoj proizvodnji.

- Danas možemo konstatovati da su ove mjere uglavnom provedene ili je u toku njihova realizacija. Ukinuli smo određena ograničenja u proizvodnji. Sve rokove koje smo imali propisane pravilnicima, a tiču su ažuriranja podataka naših poljoprivrednika,  prolongirali smo do kraja aprila ove godine, ali i omogućili svima onima koji žele da se upišu u registre da to i učine. Pored ovih aktivnosti, naša najznačajnija aktivnost je podrška proljetnoj sjetvi, javni poziv za općine i gradove je u toku. – naveo je Dedić.

Podsjetio je da je za ove namjene izdvojeno 9,5 miliona KM.

- Danas već možemo govoriti o prvim rezultatima ove mjere jer prema raspoloživim podacima, umjesto 2.000 poljoprivrednika, korisnika poticaja u prošloj godini u vrijeme proljertne sjetve, taj broj će ove godine iznositi oko 17 hiljada poljoprivrednih proizvođača – kazao je Dedić.

Kazao je da ima i program jesenske sjetve koji će biti efikasniji nego ranijih godina.

- Danas je krenula isplata za sve poljoprivredne proizvođače, isplaćeno je oko osam miliona KM, za oko 3.500 poljoprivrednih proizvođača. U narednim danima obrađivat ćemo zahtjeve i vršit ćemo nastavak isplata, tako da mogu biti sigurni da će imati sredstva na raspolaganju u vrijeme proljetne sjetve – istako je.

U prošloj sedmici su sa Razvojnom bankom, ističe Dedić, potpisali potrebne ugovore i sporazume i na raspolaganje poljoprivrednicima stavili povoljnu kreditnu liniju kojom oni mogu, bez obzira na vrijeme krize, povećati stočni fond, nabaviti mehanizaciju i potrebnu opremu za bavljenje poljoprivredom.

- Na zahtjev ministarstva poljoprivrede Federalni štab civilne zaštite je izmijenio svoju naredbu tako da smo našim poljoprivrednicima omogućili da nemaju ograničenje kretanja i to se odnosi na sve one koji se bave poljoprivrednom djelatnošću, koji upravljaju mehanizacijom, pa i na poljoprivrednike starije od 65 godina – navodi Dedić.

Dedić je istakao da BiH treba nastaviti sa obimom poljoprivredne proizvodnje, sa proizvodnjom hrane, jer „samo tako možemo biti manje ovisni o uvozu poljoprivredono-prehrambenih proizvoda“.

- Niz godina smo slušali kritike zašto toliki budžet izdvajamo za oblast mljekarstva. Danas slobodno možemo reći da, kada bi se zatvorile granice, naši građani, kada je u pitanju mlijeko i mliječni proizvodi ne bi bili zakinuti. Imamo dovoljne količine za potrebe građana Federacije. Takve mjere moramo nastaviti i u drugim proizvodnjama. Prije nekoliko dana pokrenuli smo aktivnosti na zaštiti domaće proizvodnje i uputili inicijativu kako bi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, preferencija koja je do sada iznosila 5 posto ubuduće bila 50 posto za domaći proizvod, pored te mjere radit ćemo i na drugim mjerama kada je u pitanju zaštita domaće proizvodnje – kazao je ministar Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.