open-navfaktor-logo
search
Policijski komesar
Ćustendil je bio na godišnjem odmoru i bio je dužan predati pištolj, ali to nije učinio
Direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona Dževad Korman, obratio se danas novinarima povodom ubistva koje je sinoć u tržnom centru na Brčanskoj Malti počinio policijski inspektor Elvis Ćustendil. On je potvrdio da je Ćustendil bio na godišnjem odmoru te sa sobom nije smio imati službeni pištolj kojim je počinio ubistvo, odnosno imao je obavezu da oružje vrati.
08.02.2024. u 15:09
get url
text
Press konferencija u MUP-u TK
Press konferencija u MUP-u TK

VEZANI TEKST - Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre: Policija je prije ubistva dolazila u kafić i odvela drugog gosta, a ubicu ostavila

- Uposlenik Uprave policije Elvis Ćustendil u Tržnom centru "Sjenjak", između ugostiteljskih objekata "Sydney" i "Pizza Cut", iz službenog pištolja "glock" ispalio je više hitaca u pravcu Amre Kahrimanović i nanio joj povrede od kojih je na mjestu događaja, tačnije na ulazu u objekat "Pizza Cut", ubrzo preminula. Zatim se udaljio u nepoznatom pravcu kroz naselje Sjenjak, da bi u roku od pola sata bio lišen slobode od strane pripadnika Jedinice za specijalnu podršku, ispred zgrade gdje živi - potvrdio je Korman.

Kada je u pitanju službeni pištolj, direktor policije je rekao da policijski službenici imaju obavezu da odlažu oružje ukoliko su na godišnjem odmoru ili bolovanju.

- Dakle, obaveza policijskog službenika je da preda oružje, koje se uvodi u evidenciju i odlaže na predviđeno mjesto. To treba provjeriti neposredni rukovodilac, a ukoliko se utvrdi da to nije učinjeno, pozivaju se policijski sužbenici i poduzimaju mjere. Elvis Ćustendil se treći dan nalazio na godišnjem odmoru i nije predao oružje, odnosno nije postupio u skladu s pravilima. Do ovog momenta ne raspolažemo zvaničnim saznanjima da je on imao konflikte s kolegama, ali je 2020. godine bio kažnjen za povredu službene dužnosti zbog saobraćajne nesreće koju je prouzrokovao pod utjecajm alkohola, čime je nanio štetu ugledu Ministarstva i zbog toga je disciplinski procesuiran - rekao je Korman.

O radnom mjestu Ćustendila rekao je da je radio kao policajac oko 30 godina, prvo je radio policajac za rad u zajednici, pa je bio mlađi inspektor i inspektor u odjeljenji krim policije u Tuzli, zatim kao pomoćnik komandira u Policijskoj stanici Istok, a već neko vrijeme radi u Operativnom centru kao operativni dežurni.

Na pitanje novinara Faktora da li je policija prije ubistva dolazila u ugostiteljski objekat "Sydney" gdje je radila ubijena Amra Kahrimanović, Korman je potvrdio da je to tačno i rekao da je policiju zvao Ćustendil.

- Elvis Ćustendil je uputio prijavu da jedna osoba narušava javni red i mir. Policija je zbog pružanja aktivnog otpora prijavljenu osobu privela u stanicu. Privedena osoba je konzumirala alkohol, kao i Elvis Ćustendil, koji se doveo u pijano stanje. Sve se odigralo veoma brzo, mislim čim su došli u stanicu. Za sada nemamo saznanja o motivima napada, pripremljen je izvještaj o krivičnom djelu ubistva član 166, stav dva, i on će vrlo brzo biti predat Tužilaštvu TK. Naravno, od danas je suspendiran s dužnosti - rekao je Korman te dodao da policija nema nikakva saznanja da je Ćustendil imao psihičkih problema.

Istakao je da ljekari moraju znati gdje radi osoba koju pregledaju te da imaju obavezu da obavijeste policiju o određenim zdravstvenim problemima.

- Dešavalo se da mi od policijskih službenika oduzemeo vatreno oružje zbog konstatcije ljekara da on više nije sposoban da ga nosi. U svim slučajeva smo tako postupili, a za Ćustendila nemamo informaciju da se on od nečega liječi - naveo je Korman.

Na pitanje da li policijski službenici prilikom prijema u policiju moraju obaviti sistematski pregled, on je rekao da se vrši ljekarski pregled kadeta koji se upućuju na Policijsku akademiju, ali da je zadnji pregled aktivnih policajaca na kojem je bio obavljen 1993. godine.

- Pokušavam od 2018. godine da organiziram ljekarski pregled za sve uposlenike, ali nema razumijevanja, jer zahtijeva malo više novčanih sredstava. Za ljekarski pregled 300 pripadnika Jedinice za javni red i mir i jedinice za specijalnu podršku obezbijedio sam sredstva 2022. godine i pregled je urađen. Ove godine su planirana su sredstva da se uradi pregled svih zaposlenika - rekao je Korman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.