open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Čomor: Bošković je zakazao sjednicu Komisije, nema prijedloga za imenovanje Miokovića
Klub zastupnika Naše stranke službeno je predložio Dragana Miokovića za novog predsjedavajućeg u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Prijedlog je potpisao šef kluba Naše stranke u Parlamentu Mirsad Čamdžić.
12.01.2024. u 16:03
get url
text

Predsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke u septembru prošle godine podnijela je ostavku iz zdravstvenih razloga da bi se nakon toga više puta pojavljivala na sjednicama, samo ih nije vodila.

Krajem novembra je odlučila da ode na bolovanje i sva ovlaštenja prenese na dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića (HDZ) bez da o tom obavijesti i dopredsjedavajuću Edinu Gabela (SBiH).

Da bi se Mioković imenovao na mjesto predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH, potrebno je da ga zastupnicima predloži Komisije za izbor i imenovanje ovog doma na čijem čelu je Mladen Bošković.

Na zakazane sjednice Komisije već duže vrijeme ne dolaze članovi iz opozicije insistirajući da Bošković nastavi četvrtu sjednicu koju je prekinuo u martu, a na čijem dnevnom redu je bio izbor kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH. "Trojka" i HDZ insistiraju da u Parlament FBiH na glasanje ide ime samo jednog kandidata, prvorangiranog Marina Vukoje, koji nema dana staža u pravosuđu, dok opozicija insistira da se zastupnici izjašnjavaju o listi uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Vukoja je kadar blizak HDZ-u.

- Bošković je opet zakazao šestu sjednicu 22. januara samo po pitanju komisija. Uopće nije zakazana sjednica na kojoj će se raspravljati o Draganu Mijokoviću za predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Uopće ne znam kada ćemo o tome razgovarati - rekao je Eldar Čomor (SDA) član Komisije za izbor i imenovanje i poručio:

- Sve dok je sjednica Komisije podređena predlaganju samo Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, sve dok se ne nastavi četvrta sjednica prekinuta u martu, na toj sjednici mene neće biti.

Komsiju za izbor i imenovanje trenutno čine predsjednik Mladen Bošković (HDZ), zamjenik je Damir Mašić (SDP) a članovi su Aner Žuljević (SDP), Irfan Durić (NES), Edina Gabela (SBiH), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU), Eldar Čomor (SDA) i Dajana Čolić (DF Željko Komšić).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.