open-navfaktor-logo
search
Posljedice pandemije
Cijene nafte nezaustavljivo padaju, za maj i juni najavljeno veliko smanjenje proizvodnje
Cijene nafte potonule su danas na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 21 dolara budući da trgovce plaši urušavanje potražnje zbog koronavirusa i manjak skladišnog prostora, pa su jučer u SAD-u prodavali naftu po cijeni nižoj od nabavne.
21.04.2020. u 17:09
get url
text

Na londonskom tržištu cijena barela s rokom isporuke u junu nakon podneva bila je u minusu 4,39 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 20,98 dolara.

Nakratko je potonula na 18,10 dolara, najniži nivo od novembra 2001. godine.

Na američkom tržištu barelom se za isporuke u junu danas trgovalo po 5,25 dolara nižoj cijeni, od 16,14 dolara. Nakratko se spustio i na najniži nivo od 1999. godine.

Terminski ugovori za isporuke u maju danas istječu i njima se danas puno manje trgovalo na američkom tržištu.

Jučer je cijena zaključila trgovanje u negativnoj teritoriji, na minus 37,63 dolara, što znači da se prodavala ispod nabavne cijene.

Trgovci su u uvjetima obilne opskrbe prodavali naftu kako bi izbjegli troškove skladištenja budući da slobodnog prostora gotovo da i nema.

Manje su gubili prodajući naftu po nižoj cijeni od nabavne nego plaćajući za njeno skladištenje.

- Negativne su cijene kratkotrajni poremećaj koji oslikava veliki pritisak na tržištima terminskih ugovora i manjak skladišnog prostora negdje na američkom Srednjem Zapadu - objašnjava Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

Očekuje se da će glavno američko čvorište u Cushingu biti napunjeno za nekoliko sedmica.

OPEC i njegove saveznice, uključujući Rusiju, najavili su za maj i juni veliko smanjenje proizvodnje, za gotovo 10 miliona barela dnevno, što odgovara 10 posto globalne ponude.

No, potražnja je zbog zaustavljene privrede, pod utjecajem koronavirusa pala čak 30 posto.

- Nedavno dogovoreno smanjenje opskrbe slabo pomaže u rješavanju kratkoročnih problema prekomjerne opskrbe na globalnom tržištu - zaključuju u bilješci klijentima analitičari JBC Energyja.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas da bi vodeći svjetski proizvođači mogli ponovo raspravljati o sporazumu o ograničenju opskrbe.
Američki predsjednik Donald Trump kazao je da je pad cijena nafte u SAD-u kratkoročni problem izazvan "finansijskim pritiskom".

Poručio je i da će SAD razmotriti obustavu uvoza nafte iz Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice i predvodnice koordiniranog smanjenja proizvodnje.

Pažnja se sada okreće sedmičnim izvještajima o američkim zalihama. Očekuje se da će pokazati njihov rast u prošloj sedmici za 16,1 milion barela, procjenjuje pet analitičara u istraživanju Reutersa.

Američki institut za naftu (APi) objavit će izvještaj tokom dana, a Vlada sutra.

Jutros je OPEC odvojeno objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 14,19 dolara, što znači da je pala 4,02 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.