open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Cijene na azijskim berzama porasle, dolar oštro pao, dok eur raste
Na azijskim su berzama cijene dionica snažno porasle, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagače ohrabrili podaci o ubrzanju oporavka kineske ekonomije, kao i popuštanju inflacije u Sjedinjenim Američkim državama.
15.11.2023. u 12:23
get url
text

Podršku berzama pruža i nada u napredak u pregovorima u vezi otvorenih ekonomskih pitanja između SAD-a i Kine na sastanku između predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga u San Franciscu.

Ulagače je ohrabrio i jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu. Izvještaj je pokazao je kako je u oktobru stopa inflacije iznosila 3,2 posto, manje u odnosu na 3,7 posto u septembru i manje od 3,3 posto, koliko su očekivali analitičari.

U idućem razdoblju kretanja na tržištu ovisit će uglavnom o špekulacijama o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati kamate. Nakon novih podataka o inflaciji, ojačale su špekulacije da bi prvo smanjenje kamata Feda moglo uslijediti u maju iduće godine.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta oštro pala, nakon izvještaja o inflaciji. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104.15 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.70 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 151.70 na 150.55 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0870 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0695 dolara.

Cijene su nafte su porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.33 posto, na 82.75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.27 posto, na 78.45 dolara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.